19-годишната Ивет Стайкова, обвинена в убийството на нейната баба - актрисата Виолета Донева е била агресивна, имала е халюцинации от многото дрога, която е използвала и е нападнала дори полицай.

Това стана ясно при разпита на свидетели по делото. Пред съдебния състав се явиха Радка Стоянова, която работи в болнично заведение, където е била настанена обвиняемата и Иван Георгиев, който е бивш приятел на Ивет, както и Христослав Николов - полицаят, дошъл на в дома на Виолета Донева и открил нейното тяло.

Внучката на актрисата Виолета Донева отива на съд за убийството ѝ

Радка Стоянова разказва, че Ивет е докарана при нея с линейка, поради агресивно поведение. Отговаряла е на въпросите ѝ избирателно. Направен и е тест за COVID-19 и 6 степенен тест за наркотични вещества, който отчел употребата на канабис.

"Беше занемарена като външен вид избирателно отговаряше, беше наточена и към персонала, не мога да кажа била ли е ориентирана или не, защото не отговаряше. Беше сравнително адекватна, по-скоро насочена враждебно. Остана при нас 16 дни. От това, което наблюдавах, беше с враждебно поведение, доста често, но това са малки наблюдения. Около 3-4 срещи максимум съм имала с нея. Не забелязах промяна в поведението и състоянието й. По данните на полицията я приехме заради агресия. Когато е взета от полицейския екип отново е проявила агресия и върху полицая, затова я приеха в болницата", разказа пред съда призованата.

На въпроса дали е установено психично заболяване на Ивет, свидетелката каза: "За малкото време, в което я видях в момента на прегледа не ми съдействаше да установя възприятия и мисловен процес и не мога да кажа".

От разказа на призования полицай става ясно, че починалата не е била в контакт със сина си. Той е бил извикан от съседи, притеснени от липсата на Виолета. Когато, заедно с колега отива на адреса, там вече е отворено от сина на жертвата, а самата Виолета е намерена гола до кръста в тоалетната.

Екип на 112 е констатирал смъртта. Телефонът на Виолета е намерен в шахта от момче, което го е извадило и се е свързало с номерата, който са звънели последните дни.

19-годишният Иван Георгиев разказва, че познава Ивет Стайкова от 2020 г. и са имали приятелски отношения. "Видях я последно две-три седмици преди случая. Не помня по какъв повод. Бяхме в обща компания, рядко по купони. Не познавам роднините й. Да, употребявала е наркотици. Виждал съм да употребява, не знам колко често. Амфети употребяваше. Биполярно се държи. Сменя си настроенията. В мое присъствие и към мен не е проявявала агресия", заяви пред съдебния състав момчето.

Ивет, обвинена за убийството на баба си Виолета Донева, пред съда: Не ми пука

От дадените от Иван по-рано показания и изчетени пред съдебния състав се разбира още: "Излизахме заедно, бяхме по партита. Беше интелигентна, красива, поддържана и имаше нормална комуникация. Беше започнала да употребява (б. р. - наркотици). Поне 5 години е взимала всичко, което човек може да се сети - амфетамини, антидепресанти. Кара се с майка си заради наркотиците. С нея (б. р. - Ивет) започнахме да бъдем интимни. Като сме се разделяли в началото имаше период, в който тя имаше халюцинации. След половин година, до средата на лятото, когато беше спряла беше нормална, нямаше халюцинации. 2022 г., начало, започна с метамфетамини. Халюцинираше и нямаше нищо общо с реалността. На събирания можеше да е и весела, можеше и да се затвори в себе си. Нямаше приятелки, само мъже. Февруари 2022 си прекратихме отношенията. Запознах се с Виктор - приятеля на Ивет и изглеждаха нормални, не знам да са били в лоши отношения. Тя нямаше връзка с реалността и употребяваше (б. р. - наркотици). Звънял съм и съм писал, но не ми отговаряше. Чувахме се и виждахме септември-октомври 1-2 пъти сме се виждали. Видяхме се в обща компания, говореше за звезди и галактики и трябваше някой да й казва какво да прави, нямаше самосъзнание. Чух, че е паднала от 5 етаж, но не знам друго. Тя нямаше желание да спре да взема наркотици и не можеше да живее без тях. Правеше всичко, за да си ги набави. Чувал съм, че е налитала на мъже", разказва още пред съда Иван.

 
Фокус