арест
арест / / ThinkStock/Getty Images
Убийци осъдиха държавата за лоши условия в затвора
98424
Убийци осъдиха държавата за лоши условия в затвора
  • Убийци осъдиха държавата за лоши условия в затвора
Хиляди евро обезщетения ще получат четирима души, осъдени за убийства, заради лоши условия в българските затвори. Сред спечелилите дела срещу държавата са излежаващите доживотни присъди за смъртта на сестрите Белнейски и за тройното убийство в Куманово. 3000 евро например ще струва на българския данъкоплатец, че тоалетната в стаята на Йордан Петров  е на 45 см от леглото му и не е отделена по никакъв начин от останалото пространство. Същата сума ще получи и  осъдения за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев, който се хранел върху вестник в леглото си и е държан на изкуствена светлина.

Като „безсмислена жестокост“ определи оковаването на Иванчева адвокатът й

Четирима убийци в затвор, като трима от тях са с доживотни присъди, но това не им попречи да осъдят България и да получат хиляди евро обезщетения. Причината – лошите битови условия в затворите. Осъденият за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев ще получи 3000 евро, защото в килията му в пазарджишкия затвор нямало течаща вода или тоалетна. Колев се хранел върху вестник, разстлан на леглото и бил държан на изкуствена светлина.

Също толкова ще струва на българския данъкоплатец и това, че известният като Кумановския убиец Йордан Петров е лежал на легло, намиращо се на 45 см  от тоалетната в килията му, без да има прегради. Осъденият на доживотен затвор Илиян Михайлов ще получи 4000 евро, защото не е имал тоалетна и течаща вода в килията си и е използвал кофа.

Заради операция „Медузи” България беше осъдена за трети път

Адвокат Марин Марковски обясни пред Дарик, че няма човек, излежаващ присъда в български затвор, който да не е успял да осъди държавата заради лоши битови условия. „Няма дело, което да е заведено в Страсбург за условията и положението в затвора, което да не е спечелено. Има конвенция за забрана на нечовешко отношение към задържаните и изтезанията, която сме подписали, както и има Европейска конвенция за правата на човека. В тези конвенции категорично се забранява да се унижава и да се посяга на честта и достойнството,  по някой път и на здравето. Тези конвенции са задължително действащи закони”, каза Марковски.
               
Излежаващият  20-годишна присъда като извършител на убийството на шефа на фирма „Гранити“ Стоян Стоянов  също осъдил държавата, защото килията му  била пълна с плъхове и хлебарки, които често изяждали храната му.

Марковски обясни, че вероятно ако парите, които държавата изплаща на затворници и арестанти, се вложат в техника в затворите, бягствата от там значително ще намалеят. „Хората в ситуацията казват  „Тези горе, началниците правят разни работи, после ги съди държавата и ние си плащаме от джоба за техните грешки. Така е, правилно е, не бива да се плаща за грешки и беззаконие от данъците, които са постъпления в държавния бюджет. Може би, ако не се плащат, ще стигнат да се купят браслетите за охрана или за някоя и друга камера”, каза адвокатът.

Така над 10 хил. евро ще излезлязат на българския данъкоплатец незагасените лампи и липсата на маса за хранене в килиита на четиримата убийци. И въпреки че трима от тях ще останат в затвора до края на живота си те все пак са успели да осъдят държавата за хиляди левове, заради битови пропуски.