Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че 14 държави от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

(СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В „ЕВКСИНОГРАД“)
 
"Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати", каза Туск на пресконференция.
 
"Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици", допълни той.

Доналд Туск в България
Пресцентър, Министерски съвет

До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва. Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва – по трима три, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия - един. Съединените щати също така обявиха, че обявяват за персона нон грата 60 руски дипломати и затварят руското консулство в Сиатъл.

Доналд Туск и Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

Междувременно премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС - Турция, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
В разговор, който предшества работната вечеря днес, двамата подчертаха важността на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

Доналд Туск и Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

"Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години", посочи българският министър-председател.
 
Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Доналд Туск и Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

„Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата“, каза на премиера Борисов председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
 
Той посочи, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.

Доналд Туск и Бойко Борисов
Пресцентър, Министерски съвет

БГНЕС, БТА