Турските граждани в България гласуват за президент на Турция, след като за пръв път в историята на страната има балотаж за поста държавен глава.

БГНЕС

Саван Думан е турски гражданин, който от три години живее и работи в България. „Има определени политически ангажименти, които всяка една страна трябва да изпълнява и тези ангажименти определят ролята на Турция да бъде по-интегрирана с азиатските политики, но също така и с Европейския съюз и тя трябва да бъде мост между нациите и континентите”, сподели турският гражданин, който бе упражнил правото си на глас.

В Турция обявиха официалните изборни резултати

Според него разговорът с ЕС трябва да продължи и този диалог трябва да бъде на по-добро ниво, защото „всички граждани на Турция, без значение за кого гласуват, търсят възможности да работят с ЕС и за тях това има значение“.

БГНЕС

Саван Думан разказа, че неговото семейство живее в Истанбул, родителите му са пенсионери и стандартът им на живот не се е променил. „Според тях именно младото поколение търси възможности за контакт с европейски компании, които да могат да им плащат добре”, отбеляза той. Думан сподели, че турското общество най-много желае промени в икономическата ситуация.

БГНЕС

„Инфлацията в Турция е много висока и затова опозицията, коалиционните партньори в управлението и техните избиратели искат тя да се развива с по-добри темпове”, добави той.

БГНЕС

От днес до 24 май турските граждани в България могат да гласуват за държавен глава на страната. Изборните секции са разкрити в дипломатическите мисии на нашата югоизточна съседка в София, Пловдив и Бургас.

БГНЕС

На граничните пунктове може да се гласува до 28 май. По данни на Висшия избирателен съвет на Турция извън страната са регистрирани 3 423 759 избиратели.

БГНЕС

Припомняме, че на изборите за президент на Турция, които се проведоха на 14 май, досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води убедително. Той получи подкрепата на 49,52% и малко не му достигна, за да спечели на първи тур.

За неговия опонент лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу гласуваха 44,48%. Вторият тур ще се проведе на 28 май. 
БГНЕС