Турция ще въведе пълен безвизов режим за българските граждани
Турция ще въведе пълен безвизов режим за българските граждани / netinfo

Турция ще въведе пълен безвизов режим за българските граждани, притежаващи валидни паспорти. Те ще могат да влизат, преминават транзит и напускат територия на Турция през всички контролно-пропускателни пунктове, отворени за международен превоз на пътници и товари без визи за срок до 90 дни в рамките на шест месеца.

Това е записано в одобрения от Министерския съвет проект на Спогодба за изменение на Визовата спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Турция от 1993 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Предлага се да бъдат освободени от изискването за транзитни визи турските граждани, притежаващи валидни визи или разрешения за пребиваване, издадени oт държави-членки по Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген или на Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн.

Те ще могат да преминат транзит без визи за срок до пет дни. За всички останали, които не отговарят на тези условия, ще се изискват визи за транзитно преминаване. В духа на успешното и динамично развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни, се предвижда издаването на многократни визи за краткосрочно пребиваване с право на престой до 90 дни в рамките на шест месеца, считано от датата на първото влизане с валидност до 1 година, на турски граждани, които имат значителен принос в развитието на тези отношения и поддържат активни делови контакти с български търговски фирми.