Фермерският съюз иска създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси
Трети ден земеделски производители в страната протестират. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.

► Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Земеделците се разделиха на два лагера, но преговорите с властта продължават (ОБЗОР)

На 7 февруари неправителствените организации бяха на среща с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет. Целта на срещата бе да се запознаят с новия меморандум.

От Българския фермерски съюз съобщиха, че продължават с протестите, защото не са изпълнени изцяло исканията на земеделските производители.

Фермерският съюз иска създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси

Консенсус няма по финансовата част за компенсиране на зърнопроизводителите. Това заяви Георги Стоянов, председател на съюза, който е член на голямата европейска земеделска организация „КОПА - КОДЖЕКА“. Като исканията им са в 8 точки. Те настояват за създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси.

Благоевград:


Протест на земеделски производители се провежда в край Благоевград.

БТА

БТА

БТА


БТА


Протестът затвори за кратко движението по главен път Е-79. Той започна в 10:00 часа тази сутрин при полигона, където започнаха да се събират земеделски производители с трактори и животновъди.

Около 11:00 часа земеделската техника бе изкарана на главния път и след няколко обиколки на кръговото кръстовище край автомагистрала "Струма", тракторите бяха разположени на пътя край полигона.

БТА

Протестът приключи около 12:00 часа, а протестиращите се отправиха към Кресна, където също се организират действия, с които земеделци и животновъди изразяват своите искания. 

БТА

Пред журналисти председателят на Сдружение "Земеделски стопани" и заместник-председател на "Обединени български животновъди" Юлия Коюнджийска каза, че протестиращите са част от инициативен комитет на повече от 20 организации, които с декларация вече са изразили искането си да участват в преговорите при премиера Николай Денков във връзка с т.нар. "украинска помощ". 

Перник:

Земеделски производители се събраха на протест пред спортна зала "Борис Гюдеров".

БТА

БТА

БТА

Протестиращите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Този следобед представители на Национално сдружение „Обединени земеделски производители“ в Югозападна България ще се срещнат с министъра на земеделието Кирил Вътев. Това каза Кристиян Стоянов - областен координатор на организацията за града.

Русе:

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ и запалиха две бали със слама. Преди това организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

БТА

БТА

„Протестите продължават. Имаме леки индикации от вчерашната среща в Министерския съвет, че нещата вървят в положителна посока по повод методиката за подпомагане. Но все още нямаме нищо налице, предстоят нови разговори“, каза Милен Коев, председател на Районния съд на фермерите „Дунавско зърно“.

БТА

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че протестът не иска оставката на министъра на земеделието, защото няма да постигне целите си.

БТА

„Искаме дългосрочна устойчивост на сектора чрез законодателни промени. Трябва да има и закон за браншовите организации, за да се знае кой кой е в земеделието“, каза Тодоров.

БТА

Протестите ще продължат до 14:00 часа, като е блокирано и движението по пътя Русе-Бяла на две места.

Стара Загора:

Земеделците затвориха автомагистрала "Тракия". В следствие на това се образуваха тапи в двете посоки на аутобана. Движението беше ограничено за около 45 минути и малко след 13:00 часа беше възстановено.

БТА

По-рано те бяха блокирали с тежка техника движението по главния път Стара Загора-Димитровград. Протест на фермери от общините Павел баня и Казанлък блокира движението по Подбалканския път Бургас-София в района на разклона за Павел баня.

БТА

На място са животновъди и производители със земеделска техника и животни, както и екипи на полиция и жандармерия. 

Кюстендил:

На три места в момента на територията на областта са затворените пътищата от недоволни земеделски производители. Протести има на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София - кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков.

Движението е спряно и в двете посоки, като протестът ще продължи минимум половин час, казаха организаторите. "Проблемите са безброй. Опитват се да ни сварят като жабата във водата- лека полека ще усетим, че водата ври и няма да можем да излезем от нея.

БТА

Затова сме решили сега да не отстъпваме, както пролетта, когато ни замазаха очите. Тогава обещаха нещо, но то не се случи. Сега сме решили да не отстъпваме докрай, защото догодина може да ни няма. Надяваме се това да не е целта", каза Павел Иванов, който от 22 години се занимава със земеделие.

"Няма напрежение и задръствания при спирането на движението. Автомобилите се пренасочват по други маршрути, а тежкотоварните камиони изчакват на място", каза началникът на Районно управление Райчо Омерски.

Шумен:

Земеделски производители от областта втори ден протестират със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района. 

БТА

Пътят ще бъде затворен до 14:00 часа, казаха земеделците. 

Те уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени ще продължат с протестите на същото място до петък, след което имат готовност да се включат в протест в София. 

Ловеч:

За пореден ден земеделски производители затвориха заради протест с тежка техника главния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено е и движението на пътя София-Русе при Луковит.

Блокадата ще продължи с час повече - до 14:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на три пъти по 15 минути, каза за БТА на пътен възел "Абланица" Симеон Симеонов - представител на земеделските производители. Пропускат се линейките и автобусите.

БТА

Протестиращите са категорични, че блокадите ще продължат докато се изпълнят исканията им. По думите на Димитър Мачуганов, земеделски производител, предложението на правителството е незадоволително.

"Затова сме още по пътищата и създаваме дискомфорт на нашите сънародници. Не намираме точната вакса между нашите интереси и възможностите на държавата на този етап. Чакаме да се изпипат предложенията. Склонни сме на отстъпки, но на този етап не сме се доближили най-много във финансовата част".

Враца:

Земеделски производители от Врачанско блокираха пътя между Мизия и Оряхово, в посока ферибота на река Дунав към румънския град Бекет. Както и в предишните два дни тежките машини ще останат на място до 15,30 ч. На този етап за преминаване се допускат само камиони с животни и сметосъбирателни машини.

"Докато не предложат нещо, което да е наистина работещо - продължаваме с протестите", каза един от организаторите за Врачанско Румяна Ангелова. Според нея на този етап все още не се вижда краят на протестите.

БТА

Ангелова обясни, че на срещата този следобед с управляващите ще присъстват и експерт-счетоводители, които да посочат дали е приложимо предложението на правителството за доказване на загубите.

Пчеларите също не са доволни от начина по който се развиват преговорите. По думите на Димитър Ганчев, които също за трети ден е на блокадата, лек напредък има само по отношение на финансовата помощ, в следствие на войната в Украйна.

"По исканията на сектора "Пчеларство" по останалите теми, като промяна в етикетирането на меда, безкомпромисен контрол на границата за вноса на такива продукти, които влиза в България, регистър и контрол над преработвателите на мед - напредък няма", обясни Ганчев.

Търговище:

Исканията ни не са политически, заявиха протестиращите земеделци. Зърнопроизводители и подкрепящи ги представители на други сектори в земеделието изкараха селскостопанска техника и блокираха кръговото кръстовище на входа на областния център.

Протестът ще продължи четири часа. Земеделците настояват за гаранции за устойчивост на сектора. „Има удовлетворение от вчера. Нещата, които министър-председателят Николай Денков е предложил, донякъде ни устройват.

БТА

Но в крайна сметка основната цел на протеста е законите да са лесни за работа по полето, а да не се превръщаме в чиновници в офисите. Основното не са финансовите претенции, искаме условия за работа“, каза зърнопроизводителят Николай Стоянов, който обработва около 5000 дка в землището на търговищкото село Васил Левски. 

По думите му прекратяването на дейността в земеделието се случва бързо, тъй като повечето производители са с кредити. „Банките все още ни търпят, но ако имаме още една такава година, а тя се очертава да не е добра, ще прекратим дейността“, каза той. 

Монтана:

Земеделски производители блокираха възлови пътища в региона. Това съобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

БТА

Василева съобщи, че протестът е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата ще се увеличава с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10:00 до 12:00 часа, втория от 10:00 до 13:00 часа, а ще останат затворени от 10:00 до 14:00 часа. Пропускат се автомобилите със специален режим на движение и тези, в които пътуват болни хора и пациенти за хемодиализа. 

Видин: 


Земеделци блокираха пътя към "Дунав мост 2". Предните два дни за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния.

БТА

Основните искания на земеделските производители са законодателни промени, гарантиращи сигурност в бранша, промяна на условията на Зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.

Хасково:

Земеделци запалиха бали със слама на днешния протест край града, на който фермерите отново блокираха пътния възел северно от града, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив-Свиленград.

Тежката селскостопанска техника прекъсна трафика за четири часа. Полицията отклоняваше движението по обиколни маршрути. Протестиращите отново настояха, че не искат оставки, а имат само финансови и законодателни претенции. 

БТА

"Поне малко да се изравнят субсидиите, защото всичко - препарати, горива, торове, всичко е много по-скъпо, отколкото преди няколко години", каза производителят Добри Добрев.

"Продукцията падна драстично и нищо. Просто се работи за едно няма нищо", подчерта той. Разделете отпуснатите субсидии на декар и ще видите колко се получават - по 2-3 лева. С 2- 3 лева или с 20 или 30 лева може ли нещо да направим, попита Янко Запрянов.

Разград:

Бюрокрацията в бранша е голяма и спъва работата ни. Това заяви Трендафил Василев, член на Управителния съвет на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието.

Като пример той даде системата за оповестяване на пръсканията, която по думите му не е измислена както трябва и създава проблеми. "По цял ден трябва да седим пред компютрите, да попълваме фактури, да качваме съобщения, което отнема време и ни пречи в работата", заяви Василев.

Според него земеделските производители са се превърнали в книжни плъхове. "Вече от 10-15 години стоим на едно място", добави Василев. Той отбеляза, че зелената сделка също рефлектира върху всеки един от фермерите.

БТА

"Февруари месец е, а ние не знаем дали ще орем ли или няма. Вече работата трябва да е свършила, а все още не са взети решения. Освен за дерогацията за отпадането на площите са въведени и други нови правила, като тези за калибриране на пръскачките", посочи Трендафил Василев. 

Земеделците блокираха пътя Разград-Русе - в участъка до село Гецово. Тежките машини ще останат на място до 14:00 часа. Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите Маломир Власов заяви, че протестите ще продължат докато не се предложи нещо работещо.

Той обясни, че на срещата този следобед с управляващите ще присъстват и експерт-счетоводители, които да посочат дали е приложимо предложението на правителството за доказване на загубите. "В петък предстои отново среща с министър-председателя. Надяваме се да се стигне до някакво решение", допълни Власов.

Велико Търново:

Фермерите ще продължат блокадата на пътя София-Варна до 14:00 часа в третия ден от протестите. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и представител на Българската аграрна камара.

Той посочи, че представителите на камарата не са се съгласявали с предложенията на правителството при вчерашната среща, затова и протестите няма да бъдат преустановени и на 9 февруари.

БТА

В петък, както предварително бяха заявили фермерите, протестните действия ще бъдат увеличени с още един час и така ще обхванат времето от 10:00 до 15:00 часа.

"Също в петък, от 16:30 часа се очаква да се състои поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет. Ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, обмисляме да продължим протестите в София през следващата седмица", каза Симеон Караколев.

Пловдив:

Земеделците блокираха кръговото кръстовище до село Труд в знак на протест срещу държавната политика в бранша, след като в сряда не бе постигнато споразумение с правителството относно техните искания. 

Десетки фермери изразиха своето недоволство като запалиха бали със слама, изляха туби с прясно мляко и разсипаха на пътното платно част от своята продукция - ябълки, сливи и малини. 

Трябва да сме единни и да се сдружаваме, заяви пред събралите се земеделски производители Людмил Работов, председател на сдружението на зърнопроизводителите в по време на блокадата. Според него е необходима стратегия за сектора, с която земеделието да стане устойчиво. 

БТА

Протестът продължава трети ден, като отново след заявяването на своите искания край село Труд, те се насочиха със селскостопанската си техника към Пловдив.

Маршрутът им е по ул. „Васил Левски“ до кръстовището с бул. „Дунав“, откъдето се връщат обратно към началната си точка. Протестиращите отново заявиха намерението си да увеличават времетраенето на протестните си действия, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Плевен:

Земеделски производители блокираха важни пътища в областта в знак на протест. Тежка техника е разположена на две точки по главния път София-Русе при разклона за Славяново и Пордим и при пазара на Горни Дъбник, при село Брестовец на пътя Плевен-Ловеч, както и при Никопол и Кнежа.

БТА

"Днешните протести протичат при още по-засилено присъствие на земеделски производители. Продължаваме да държим на нашите искания. До момента ситуацията остава непроменена от вчера", каза Кунчо Кънчев, земеделски производител от Плевенско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА