Премиерът Николай Денков покани на среща утре протестиращите зърнопроизводители. Но правителството остава непреклонно - помощи ще има само за производителите, които могат да докажат загуби.

Старт на земеделските блокади: Затворени са ключови пътища в страната

"Всеки ден, който преминава в протести и в блокади, вместо в подготовка на споразумението, ни забавя от момента, който реално нуждаещите се от помощите ще могат да ги получат", добави той.

"Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Очакваме ги, за да продължим разговорите и да се отпуши максимално бързо процеса, който ще помогне на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г", заяви Денков на извънреден брифинг.

Фермерите се присъединяват към протестите и искат оставката на министър Вътев

Министър-председателят подчерта, че земеделците имат пълната подкрепа на правителството, а исканията им са справедливи. Изпълнителната власт стои зад тях и по въпроса с недоговорените доставки на слънчоглед от Украйна.

Земеделското министерство към Украйна: Не е вярно, че България е съгласна да се опрости внасянето на слънчоглед

"Готови сме да приложим опростен механизъм за финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв съкратен вариант за доказване на разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разходи за семена, торове, препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след като се получи нотификация от ЕК", предложи още премиерът.

И отново подчерта, че това ще важи само за онези, които са били на загуба през миналата година.

Хората, които вземат това решение, решат ли да остана- ще продължа, решат ли да си отида-ще си отида. Но на политически натиск, по този начин, смятам, че дори не е коректно да се откликва. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос дали оставката му ще реши проблемите.