Протестите на този етап остават, в петък предстои нова среща
Преговорите на земеделците с властта продължават, все още не е подписан меморандум. На този етап протестите остават, а следващата среща с премиера ще бъде на 9 февруари. Има различни предложения, като например за доказване на загубите. Земеделците обаче се разделиха на две групи. Инициативата на Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите, заявиха от асоциациите.

"Проведохме разговори с премиера, за съжаление от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа", заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз.

Преслав Борисов
БГНЕС


Ние поставихме част от нашите искания за краткото време, което имаше. Разбрахме се с министъра на земеделието да дадем в писмен вид нашето желание. Всички искаме едно и също, така че не виждам разделение в исканията, добави Борисов.

Земеделските производители блокираха ключови пътища в страната (СНИМКИ)

По-рано съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара Симеон Караколев заяви, че в България има над 200 браншови организации. „Голяма част от тях са без членове, но се заявяват като такива. Днеска чухме много упреци, че не ги приема министър-председателят, той затова ги приема първо тях, от уважение, което е абсолютно нормално", коментира още Караколев.

"Влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни и финансови. Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем, добави Проданов.”, заяви по-рано Проданов.

Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни, съобщиха от правителствената пресслужба след срещата на министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с излъчените преговарящи тази вечер в Министерския съвет. 

Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Преговорите ще продължат в петък следобед.  

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството. 

На срещата страните се споразумяха и за подпомагането със 150 млн. лв. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.
Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на Държавен фонд „Земеделие“, като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.