/ БГНЕС
Транспортният министър Ивайло Московски и БСП в спор за Летище София. От Левицата поискаха да бъде спряна концесията. Москов пък обясни, че на практика се изпълнява решение на служебното правителство.
 
БСП внася проекти за решения в парламента, с които се спира концесията на Летище София и се обявяват условията по концесията, решението за което беше взето от правителството вчера. с мотивите.

Нямало умисъл в случая с непроверените пътници на Летище София
 
„Всички ние ще бъдем изненадани, когато тази процедура бъде обявена. Не може най-печелившото българско държавно дружество Летище София, обект на национална сигурност, да бъде продадено, да бъде отдадено на концесия по този тъмен и непрозрачен начин“, каза своите мотиви Георги Свиленски.
 
„Ние няма да позволим това нещо да се случи и с всички средства – парламентарни, ще направим така, че тази концесия да не стартира. На Летище София са започнали съкращения на работници, започнали са да вкарват изискванията на бъдещия концесионер в предварителните условия, които трябва да бъдат, за да може когато получи концесията, тя да му бъде предоставена, без да има противопоставяне от работещите на Летище София. Ние ще застанем зад всеки един работник на Летище София, който бъде неоснователно съкратен, уволнен или изгонен от Летището“, допълни още той.

БСП внася вот на недоверие към правителството
 
Минути по-късно в парламента дойде и транспортният министър Ивайло Московски, за да обясни ситуацията:
 
„Относно това дали трябва, или не трябва да се дава Летище София на концесия, бих казал, че концесията в никакъв случай не означава смяна на собствеността, а собствеността си остава публично-държавна през цялото време на концесията, както е с летищата Варна и Бургас, които колегите от БСП по тяхна време са концесионирали и аз искам да ги поздравя за това, защото това са един успешни концесии, които доказват, че концесията е един нормален икономически инструмент, който може да привлече допълнително инвестиции, които могат да гарантират професионалното управление на летищната инфраструктура. Това е единственото, което целим, и искаме да направим с развитието на Летище София“.

Жельо Бойчев напуска ръководството на БСП, а след това и политиката
 
Междувременно в кулоарите на парламента депутатът от БСП Жельо Бойчев съобщи, че напуска ръководството на партията.
 
„Няма драма нито с ръководството, нито с колегите в парламентарната група. Това са лични решения, свързани с осмисляне на заниманията ми оттук нататък. Разбирането ми е, че когато човек е ангажиран с дадена позиция, той трябва да го прави на 100 процента. Затова помолих да бъда освободен като зам.-председател на парламентарната група. А след това ще видим“, каза Бойчев.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също увери, че няма драма в напускането на Бойчев:
 
„Жельо Бойчев остава член на БСП, член на градската организация. С желание активно да работи и да помага. Желае да напусне ръководството на парламентарната група. Скоро време и парламента, и политиката изобщо по лични причини. Той иска да си развива живота в друга посока. Опитахме се да го разубедим, защото е изключително качествен и ценен колега, но това е негово решение и иска да се занимава с нещо друго, а не с политика“.
 
Нинова допълни, че Бойчев много щял да липсва на социалистите.