Трайно безработни ще получават по 90 лв. обезщетение
Трайно безработни ще получават по 90 лв. обезщетение / netinfo

Трайно безработните, които имат две години и половина до пенсиониране, ще получават месечно минималното обезщетение 90 лева от следващата година. Това реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт, който прие проектобюджета за 2007 година на държавното обществено осигуряване.

Промяната ще засегне 11 хиляди души, а за целта ще бъдат необходими около 12 милиона лева, които ще се осигурят от фонд "Безработица", съобщиха от НОИ.

Около 200 милиона лвева ще са необходими за индексация на пенсиите с 8.5 % от началото на следващата година, са изчислили от осигурителния институт, чийто Надзорен съвет все пак е гласувал индексацията да стане от средата на годината.

Решението, обаче, е политическо, уточниха надзорниците. На заседанието не са били обсъждани коледни добавки за пенсионерите, защото голяма част от икономиите на института, около 107 милиона лева, са от държавната субсидия и разпределението им се решава в рамките на консолидирания бюджет.

Това решение трябва да бъде взето най-късно до края на следващата седмица, за да бъдат получени коледни добавки с пенсията за декември.