Предложението на Асен Василев за ротация на председателя на 49 Народно събрание е противоконституционно, глупаво и неработещо. Нещо повече - то е предложено от политици, които твърдят, че се борят за законност. Това заяви Тошко Йорданов, депутат от „Има такъв народ“ по БНТ.

"Теоретично ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат да сформират правителство с голяма подкрепа, водят се разговори. Ние не сме партията, която държи ключа за следващо управление", заяви той.

"Кирил Петков и Асен Василев не могат да си представят да не бъдат министри, ако има правителство. Слави Трифонов не взима еднолични решения", подчерта Тошко Йорданов.

Александър Йорданов: Предложението за ротация на председателя на парламента е шантаво

„Поредното противоконституционно предложение е издигнато от тези, които толкова държат на закона“, каза той и припомни, че лидерът на „Продължаваме промяна-та“ „Кирил Петков влезе във властта, нарушавайки Конституцията, лъжейки че не е канадски гражданин. Законите на вещия юрист Лена Бориславова въобще паднаха, след като бяха разгледани от Конституционния съд“.

Коментирайки твърдението, че ИТН са патерица заради гласуването си в подкрепа на Росен Желязков за председател на НС, Тошко Йорданов каза: „Думите за патерицата само предизвикват смях у нас. Ние на кого ли не сме били патерица. Дори по едно време може да се смята, че сме били патерица на ПП“.

ПП: Ротация с ГЕРБ на председател на парламента, но без подкрепа за кабинет

Йорданов заяви, че ИТН са си взели своите поуки от участието си в предходните Народно събрания и оттук-нататък „ще взимат практични решения, за да може да работи парламентът“. Той определи именно като практично решение подкрепата за Росен Желязков.

„Парламентарната етика говори, че председател се издига от най-голямата партия, ако няма предварително сформирано мнозинство, каквото нямаме в 49 НС“, каза депутатът от ИТН.

Бавенето на избора на председател за него е блокиране на работата на НС и то именно тези депутати, които не спират да твърдят, че трябва да се приемат важни закони за Шенген, Плана за възстановяване и др. „Свидетели сме от тяхна страна на политическо лицемерие“, добави Тошко Йорданов.

Той е категоричен, че ако ИТН не са свалили правителството на Петков-Василев, днес щяхме да говорим за модел ПП, който е много по-арогантен от този на предходните управляващи.

Тошко Йорданов коментира и обвиненията в социалните мрежи във връзка със завръщането на ИТН в парламента, след като не бяха част от него в 48 НС. „Не сме изненадани, че сме в този парламент. Политическата съдба на една партия зависи от това какво ще свърши, а не от съдбата на даден политик. Хора, които пишат по този начин, приемат за нормално тяхната политическа партия да бъде подпирана“, каза той.

Тошко Йорданов е категоричен, че Петков и Василев нямат широк хоризонт и не могат да поставят на преден план проблемите на страната пред своите личностни. „Партийният лидер трябва да бъде моралния компас на своята партия. Не мисля, че Петков и Василев са такива“, заяви той.

Според него тези, които не искат да съставят правителство в момента, защото си правят тън-ки сметки за местния вот през есента, са безотговорни. „Тези политици имат безотговорно поведение, което заслужава само отвращение“, каза Тошко Йорданов.
 
БНТ