В момента трябва да се отпуши работата на парламента с избор на председател на ротационен принцип между двете най-големи партии в НС. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев на брифинг в кулоарите на парламента.

"Вчера политическа партия ГЕРБ не успя да събере мнозинство около номинация на председател на парламента. Ние не сме попречили на този процес, гласувахме "въздържал се" и не издигнахме кандидат, посочи Василев и сравни ситуацията с миналия парламент, когато отново не можеше да бъде избран председател на Народното събрание.

Депутатите не избраха председател - Рашидов ги разпусна, връщат се след празниците

"Промени в Конституцията не влиза в обхвата на това, което се обсъжда в момента", посочи още Василев. Той не се съгласи с мнението на ГЕРБ, че ще има избор на председател, когато има съгласие за правителство. По думите му затова предлагат ротация на председателите, което е европейска практика в други държави.
 

БГНЕС



Василев коментира, че традицията да се избира председател на парламента от най-голямата партия е нарушена поне няколко пъти в последните няколко години.

"Ние много ясно заявихме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ или с участието на ГЕРБ", коментира още Асен Василев.

Борисов: Имаме ясна задача - кабинет между ГЕРБ и ПП, от Петков и Василев виждам повече конструктивност


Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи причината да се разговаря с ГЕРБ за общи приоритети и законодателна програма.

"В момента най-важните въпроси е за общата законодателната програма, която да е приоритет за този парламент - законът за разследване на главния прокурор, за влизане Еврозоната, за членство Шенген, това са важните приоритети на деня. Отиваме на разговори, за да задвижим тези процеси", допълни още Петков.