Ден преди почивните дни депутатите не успяха отново да изберат председател на 49-ото Народно събрания. В крайна сметка доайенът на парламента Вежди Рашидов ги разпусна във ваканция до другата сряда.

На първото си заседание в сряда те също не успяха да изберат кой да оглави парламента. А днес партиите не предложиха и други номинации.

"Ако няма други номинации, ще продължим заседанието в сряда от 10:00 ч. При тази патова ситуация не виждам какво друго да направим. Тъкмо ще имаме повече време за размисъл", посочи Рашидов. Той също така адресира съпредседателя на Кирил Петков и го поздрави, като заяви, че е направил "хубаво изявление, но не е вярно, че предишният парламент не е свършил никаква работа - приети са 53 закона", посочи той.  

Междувременно, в парламента продължават разговорите на ГЕРБ-СДС с останалите парламентарни групи в търсене на допирни точки. Вече такива бяха проведени с ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България", с БСП, с ИТН и с ДПС. Среща с "Възраждане" пък се очаква да се проведе другата седмица.

Народно събрание 13 април
БГНЕС

Борисов: Имаме ясна задача - кабинет между ГЕРБ и ПП, от Петков и Василев виждам повече конструктивност

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта в кулоарите на парламента, че от ПГ на ГЕРБ-СДС са готови на компромиси. Даде за пример Румъния, че има ротация, но на премиери, а не на председатели на парламента.

"От изказванията на г-н Петков и г-н Василев има много по-голяма конструктивност, дори говорят с различен тон. Държат на своето, но има много повече конструктивност", подчерта още Бойко Борисов.

Народно събрание 13 април
БГНЕС

ПП: Ротация с ГЕРБ на председател на парламента, но без подкрепа за кабинет

"В момента трябва да се отпуши работата на парламента с избор на председател на парламента с ротационен принцип между двете най-големи политически сили в парламента". Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и допълни"Вчера политическа партия ГЕРБ не успя да събере мнозинство около номинация на председател на парламента. Ние не сме попречили на този процес, гласувахме "въздържал се" и не издигнахме кандидат". Той сравни ситуацията с миналия парламент, когато отново не можеше да бъде избран председател на Народното събрание.

"Промени в Конституцията не влиза в обхвата на това, което се обсъжда в момента", посочи още Василев. Не се съгласи с мнението на ГЕРБ, че ще има избор на председател, когато има съгласие за правителство. По думите му затова предлагат ротация на председателите, което е европейска практика в други държави. И все пак допълни: "Ние много ясно заявихме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ или с участието на ГЕРБ".

По-рано съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изрази надежда, че ще бъде направена следващата стъпка с излъчване на работните групи от тях и от ГЕРБ. "Така ще видим заложената като основа законодателна програма, за да видим дали този вариант с ротационното председателство на НС може да сработи с реален смисъл". Това заяви  Кирил Петков.

Народно събрание 13 април
БГНЕС

Нинова: ГЕРБ и ПП водят странен хибриден принцип за ротация на председател на НС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова окачестви пък идеята на ГЕРБ и ПП за ротация на председателите за странен хибрид принцип. "За нас това е неприемливо на този етап и противоконституционно", изтъкна тя.

Мустафа Карадайъ от ДПС изрази мнение, че ще бъде избран председател на Народното събрание.

"Нормален ход е това, част от процедурата. Така ще е, докато политическите партии седнат в диалог с разум и отговорност, докато не сформират мнозинство и не излъчат правителство“, допълни Карадайъ.

Мустафа Карадайъ
БГНЕС

Корнелия Нинова
БГНЕС

Мустафа Карадайъ: Парламентът ще има председател

Това, което се случва в Народното събрание е абсолютен фарс. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов в публикация във Facebook. "Направо нямам думи, а това, уверявам ви, много рядко ми се случва. Някъде по някаква телевизия, някакъв от така наречените политически анализатори каза, че всички депутати са виновни. Така ли? Всички без 11. Или поне аз мога да гарантирам за това, че 11 депутати в този парламент се опитват да се държат достойно и отговорно, но нямат тази възможност. Тоест, всички без 11", заяви той.

"Аз гледам по телевизията като всички български граждани и вероятно, като всички тях се чувствам все едно съм в някава лудница. Или поне със сигурност останалите политически партии, без ИТН ме пренебрегват като гражданин на република България. Всичките им клетви колко важни проблеми има пред страната не струват и въздуха над главите им, защото без избор на Председател това Народно събрание е просто седянка на 229 неориентирани човечета", написа още Трифонов. 

"И вместо като депутати и служители на суверена да си вършат работата, да изберат председател на народното събрание, да съставят правителство и да работят, те се събират за 15 секунди. И аз не преувеличавам, защото днешното заседание траеше 15 секунди. Явно се правят договорки, но не в парламента. Къде - не знам, но явно тия, дето арестуваха ония сега се опитват да се разберат, без да обидят избирателите си, но го правят тъпо, не по правилата и в крайна сметка настройват всички срещу себе си", завърши лидерът на ИТН.

Трифонов: Без избор на председател това НС е седянка на 229 неориентирани човечета

"Нищо не може да се задейства, докато няма председател на Народното събрание", заяви и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) пред журналисти, след края на срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Разговори за правителство на ГЕРБ-СДС с "Продължаваме промяната - Демократична България“, каквито те си водят в момента, може да има и след като бъде избран председател на НС, за да може да се приемат закони, смятат от ИТН.

Срещата беше кратка, обсъдихме ситуацията, в която е парламентът – той е практически неработещ, обобщи разговора с Борисов Йорданов. От ИТН са убедени, че  трябва да има председател, защото каквито и приоритети да слагат пред страната останалите политически партии, това е "говорене в празно пространство". 

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН) коментира, че идеята за ротационно председателство на парламента е противоконституционна. "Резонно е първата политическа сила да излъчи председател на Народното събрание", заяви той.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пък заяви, че в политиката подкрепата се търси, не се носи на тепсия. "Много е важно да започне да работи парламента, за да се конструират комисиите и да заработят по законопроектите. Изборът на председател е важен момент за отпушване на парламентарната криза. Ние от ПП-ДБ виждайки предложихме конструктивно решение – така наречената ротация”, уточни той.   

Народно събрание 13 април
БГНЕС

Атанасов: В политиката подкрепата се търси, не се носи на тепсия

Балабанов: Предложението за ротационен председател на НС е противоконституционно

Вчера за кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ гласуваха 231 депутати, като 79 бяха „за“, 8 – „против“, а 144 се въздържаха. Желязков получи и подкрепата на депутатите от ИТН. За Петър Петров от „Възраждане“ гласуваха едва 37 души „за“, 88 - „против“, а 39 се въздържаха. От „Продължаваме промяната“, пък, предложиха ротация на председателското място между тях и ГЕРБ. След неуспешния първи опит за избор на председател на Народното събрание, депутатите излязоха в 30-минутна почивка, по време на която беше свикан председателски съвет, но без резултат.

Народно събрание 13 април
БГНЕС