Представители на двете най-големи партии в парламента ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС проведоха над двучасова среща в Народното събрание. Това се случи веднага, след като Вежди Рашидов закри заседанието, без да е избран председатели насрочи следващото за 10:00 ч. в четвъртък (13 април).

Първото заседание на новия парламент приключи без избор на председател

"Разговаряхме повече от 2 часа. Имахме добър разговор и конструктивен тон. Това е първата среща, която ГЕРБ инициира за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред парламента за избора на председател, но и като цяло тези, които стоят пред държавата ни. Говорим и за всички бъдещи, законодателни инициативи. Трябва да търсим решения", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ след срещата и допълни, че все още няма окончателно решение за председател на парламента. 

"Считаме, че е по-добре да се вземе комплексното решение каква ще бъде законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на негов председател", разясни Атанасова. Тя каза, че засега Росен Желязков остава номинацията на групата за председател на парламента.

В следващите дни от ГЕРБ ще инициират работни групи, които да търсят консенсус между всички политически сили за законодателните инициативи, които ще са приоритет за Народното събрание (НС) в започващата сесия. "Това са темите, свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, с понижаването на цените, борбата с инфлацията", уточни Атанасова. 

"Най-важното сега е да стигнем до съгласие сега кои са приоритетните секторни политики за държавата ни", допълни Атанасова, но не отговори нищо на въпроса дали това е разговор за правителство. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Асен Василев потвърди, че са разговаряли за необходимостта от ясни законодателни приоритети.

"Предложението, което направихме за ротационен председател, не беше отхвърлено, но то няма и как да бъде прието, без да има ясни законодателни приоритети", обясни той.

Според Василев, за да заработи НС и да свърши някаква полезна работа, е необходимо да се стиковат много точно програми, версии на закони, което ще отнеме време. По думите му е по-добре това време да се вземе, отколкото да се прибързва с непремерени ходове и със скандали.

Другият съпредседател Кирил Петков отново изброи приоритетите на ПП-ДБ - законите, нужни за Шенген, еврозоната, за Плана за възстановяване и устойчивост и правосъдната реформа.

В отговор на въпрос за бюджета Асен Василев обясни, че според тяхната политическа сила трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо, но това не е законодателна инициатива на парламента. Ако дойде бюджет, ние бихме искали той да бъде придвижен максимално бързо, заяви той и добави, че това също подлежи на допълнително уточняване.

От ГЕРБ в разговорите участваха Росен Желязков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Даниел Митов, а от ПП-ДБ - от Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Николай Денков.