Все пак е много рано да се каже, че парламентът не може да заработи, нека изчакаме, коментира пред журналисти съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. 

Намираме се в тежко политическо разединение, очевидно намирането на формули и механизми за разговор е трудно, заключи Христо Иванов. Вие самите ме питате как съм разговарял с някого и медиен интерес предизвиква, че двама души от 240 са си казали „Добър ден“, коментира той, визирайки предишния въпрос какво са си казали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в пленарната зала. Всичко това е част от тази атмосфера, в която е толкова трудно да се намират някакви механизми да се вземат решения, трябва явно да минем през това, допълни Иванов. Той посочи, че нищо особено не са си казали с Борисов. Той ме поздрави, аз му отвърнах на поздрава, обясни Иванов. 

Първото заседание на новия парламент приключи без избор на председател

Попитан защо не се е приело предложението за ротация на председателя на парламента, той каза, че не е участвал в консултациите. Трябва да питате хора от ръководството на групата, посочи Иванов и съобщи, че съпредседатели на ПГ на ПП-ДБ са Атанас Атанасов и акад. Николай Денков.  

По отношение на разговорите за правителство, Христо Иванов изрази надежда, че всичко, което се случва, ще бъде знак за всички участници за това, че трябва здрав разум.

Първият работен ден на депутатите в 49-ото Народно събрание (НС) приключи, без да има избран председател на парламента. При първия опит нито една от двете кандидатури за председател на парламента - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане“, не успя да получи необходимите гласове. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха на всеки два месеца да се избира председател на Народното събрание и председател на правната комисия на ротационен принцип между първите две политически сили в НС. Последва председателски съвет, който завърши без конкретен резултат.
Теодора Цанева, БТА