"От "Има такъв народ" сме в политиката и в този парламент, защото можем да носим отговорност и точно тази отговорност ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно този парламент да работи. Да направим всичко възможно за разрешаване на кризите, които стоят пред всички български граждани", това каза Ивайло Вълчев от ИТН от парламентарната трибуна.

По думите му за ИТН е важно максимално бързото приемане на България в Шенген, завършване на подготовката за влизане на България в Еврозоната и приемането на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние от ИТН ще взимаме практични решения, подкрепяйки всяко действие, което е от полза за българските граждани, защото проблемите на страната не са партийни, а са национални", допълни Вълчев.

Най-възрастният присъстващ народен представител в 49-ото Народно събрание Вежди Рашидов откри първото заседание. Шест партии ще имат представители в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ДПС, и ИТН.

След приветственото слово на Рашидов депутатите положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!".