Като най-възрастният депутат, Вежди Рашидов откри заседанието на 49-ия парламент. Шест партии имат представители в него - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН.
 

Вежди Рашидов Народно събрание
БТА

"Молих се за разум. Дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее с чувство за липса на сигурност, за шанс за единение и надежда за нещо по-добро", заяви Рашидов след като удари звънеца от парламентарната трибуна.

„За съжаление днес отново се срещаме с омразата, с отказ от диалог и с глупави мантри за минало и бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес ние, живите, създаваме онова, което ще е необходимо за Бъдещето. Дори и в „Божествена комедия“ при Данте пътят от Ада към Рая минава през чистилището. Останалото е абстрактна утопия за мечтатели“, посочи депутатът в словото си.

При регистрацията след откриването на заседанието се оказа, че присъстват 235 от общо 240 народни представители.

Прагът на пленарната зала пристъпиха емблематични политически лица, като Делян Пеевски от ДПС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Както и Лена Бориславова, която закъсня със срока, в който можеше да се откаже пред ЦИК от депутатското си място.
 

парламент
БГНЕС

парламент
БГНЕС






Депутатите положиха клетва под погледа на президента Румен Радев, служебното правителство, посланици и много гости.
 

парламент
БТА


След това в пленарната зала прозвучаха химнът на България и този на Европейския съюз.
 

парламент
БГНЕС


В словото си пред новите депутати, президентът Румен Радев апелира за бързо съставяне на редовно правителство, което спешно да внесе бюджет.

"Предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание. С надеждата за смирение, диалог и разум", каза той и добави: "С оглед на неотложните задачи за съставяне за правителство и преодоляване на изоставане в законодателната дейност", подчерта държавният глава.
 

Депутатите положиха клетва
БГНЕС


По традиция след клетвата започнаха и изявленията на представители на партиите и коалициите, които влизат в НС.
 

Десислава Атанасова Народно събрание
БГНЕС

"С вота си гражданите показаха еднозначно, че политическата криза не може са бъде решена само от една политическа партия или коалиция. Резултатите показват и единствения изход от настоящата ситуация и той е възможен само ако с взаимно уважение от партиите се постига съгласие по важните въпроси за страната и възстановяване на политическия диалог", подчерта в словото си Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. "Всеки, който не се съобразява с резултата, ще загуби не само избирателите, но и перспектива в политическия живот на страната", предупреди тя.
 

Кирил Петков НС
БГНЕС

Кирил Петков обяви от името на „Продължаваме промяната - Демократична България“, че е крайно време, след толкова безуспешни опити, българският парламент да заработи. Като първи приоритет той открои българското земеделие. „Време е България да влезе в Шенген. Мисля, че всички осъзнаваме колко пагубно би било България да бъде отделена от Румъния, заслужаваме да се присъединим към Шенгенското пространство заедно с нея“, категоричен е той и добави, че трябва да бъде приет механизмът за разследване на главния прокурор.
 

Костадин Костадинов
БГНЕС

"Хората ни изпратиха да запазим българската финансова независимост, да не допуснем вкарване на държавата във войната в Украйна, да предоговорим отношенията с Европейския съюз, да не допуснем фалит на държавата и винаги и навсякъде да защитаваме българския национален интерес." Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. И подчерта, че за тези пет основни приоритета партията е готова да разговаря с всички останали политически сили в парламента. "Защото дори и да не уважаваме останалите избраници тук, ние сме длъжни да уважаваме техните избиратели и ги уважаваме", подчерта Костадинов.
 

Мустафа Карадайъ
БГНЕС

„След поредните ненужни избори, днес отново сме поставени пред изпитание – избиратели, цялото общество, политици и всички институции. Очакваше се и нямаше никакви предпоставки да е друго, а днес е факт – изборният резултат произведе сходна структура като предходните четири парламента. Обществото е с почти същото недоверие към всички институции, объркано от неадекватното поведение на политическите субекти.“ Това заяви пред колегите си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят", подчерта председателят на движението.

С остри критики към държавният глава и служебния кабинет се открои изказването на Корнелия Нинова.
 

Корнелия Нинова
БГНЕС

"Господин президент - направихте голяма грешка като отказахте да внесете миналата година бюджет за 2023 г.", заяви лидерът на БСП. Нинова уточни, че първа важна стъпка е приемането на бюджет, но БСП няма да приеме несоциален бюджет. “Служебният кабинет не внесе бюджет и сега трябва да поправи тази грешка. Минималната заплата трябва да е 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 2023г, да се преизчислят пенсиите, подкрепа за малкия и средния бизнес, както и семействата", категорична беше лявата лидерка.
 

Ивайло Вълчев Има такъв народ
БГНЕС

"От "Има такъв народ" сме в политиката и в този парламент, защото можем да носим отговорност и точно тази отговорност ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно този парламент да работи. Да направим всичко възможно за разрешаване на кризите, които стоят пред всички български граждани", това каза Ивайло Вълчев от ИТН от парламентарната трибуна.

В състава на новоизбрания парламент са 58 жени и 182 мъже, толкова, колкото и в 48-ото Народно събрание. Средната възраст на народните представители е 46 години.