В сряда (12 април) е първото заседание на депутатите от 49-ото Народно събрание. Шест партии ще са част от него - ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната - Демократична България, Възраждане, БСП, ДПС и ИТН. Централната избирателна комисия вече публикува и е ясен пълният списък с депутатите, които влизат в Народното събрание, а днес вече станаха известни и две от кандидатурите за председател, който да го оглави. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че техният кандидат за председател на парламента ще бъде отново Росен Желязков, а за зам.-председател Росица Кирова.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред журналисти, че както предишния път, така и сега, кандидатът им ще бъде адвокат Петър Петров. 

"Както и преди, така и сега, единствената кандидатура, която ще подкрепим, е кандидатурата на "Възраждане", заяви още Костадинов в отговор на въпроса дали ще подкрепят номинацията за председател на НС на най-голямата парламентарна група. 

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” нямат окончателно решение дали ще предложат председател на 49-ото Народно събрание. След края на партийната си сбирка от коалицията обявиха, че ще действат според ситуацията. Допълниха, че правото да предлага председател се пада на победителите ГЕРБ-СДС.
 

Цончо Ганев: „Възраждане“ ще разговаря с партиите, но ще подкрепи само свой кабинет

Не е ясно и дали партиите в новото Народно събрание този път ще постигнат консенсус за председател предварително, или отново ще се повтори сценарият от 48-ия парламент, когато процедурата продължи три дни.

Първото изпитание пред всички ще е този избор. Дебатите и вотът около него ще са показателни дали е възможно да се постигне съгласие за общо управление.