"Има парламентарна практика - първият получава парламентарния председател. Всеки, който иска нещо различно от това, може би е нова мода, нещо нетрадиционно и затова имаме деня днес да го обсъдим". Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов каза, че патовата ситуация създават тези, които не спазват парламентарните традиции. "Тошко Йорданов стана и им каза как беше досега и за какво спорим - първата партия получава председател на парламента", уточни той.

Първото заседание на новия парламент приключи без избор на председател

Лидерът на ГЕРБ не изключи варианта Вежди Рашидов да бъде предложен за председател на Народното събрание. "Има вариант, но той пак ще бъде от първата политическа сила", отбеляза той. 

"Примерът с Европейския парламент не е удачен за нас, коментира Борисов за предложението председателството на българския законодателен орган да се осъществява на ротационен принцип. 

След като при първия си опит депутатите днес не успяха да изберат председател на 49-я парламент и след последвалия без конкретен резултат председателски съвет, за днес заседанието на парламента приключи и предстои да бъде възобновено утре. 

"В изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Ясно и точно, нека наречем нещата с истинските им имена", посочи лидерът на ГЕРБ. 

Той посочи, че е останал изненадан от това, че при влизането на държавния глава Румен Радев в залата днес много от депутатите не са станали прави, както и че депутатите от "Възраждане" са останали седнали докато в пленарната зала звучи химнът на ЕС.

Бойко Борисов определи настоящият парламент като "обран и умерен" и заяви, че от декларациите на парламентарните групи е проличало желание за редовно правителство, но невъзможност такова да се състави. 
БГНЕС, Иван Лазаров/БТА