Правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ е основен приоритет. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се срещна с председателя на БСП Корнелия Нинова.

За срещата Борисов каза, че са били обсъждани основни приоритети, свързани с бюджета и социалната политика. По думите му, според Нинова, ГЕРБ и ПП са самодостатъчни и затова няма да ги подкрепят в избора на Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание.

Според Борисов забавянето на избора на председател на парламента само е от полза за преговорите, които се водят между двете най-големи коалиции в 49-ото НС - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той съобщи, че днес ще бъдат направени две работни групи – правна и бюджетна, от двете партии само, за да бъде разгледан въпросът какъв бюджет би бил устойчив за държавата и всички закони, за които да се потърси голямо мнозинство. 

Атанасов: В политиката подкрепата се търси, не се носи на тепсия

„Нашият основен приоритет е правителство между двете партии“, каза Борисов. 

Ние сме готови на много компромиси, но това не е компромис, каза Борисов в отговор на въпрос за предложението председателят на парламента да се избира на ротационен принцип. 

В Румъния има компромис да се ротират премиерите, има различни практики и затова и вчера толкова търпеливо, толкова внимателно формулирахме, че между толкова враждуващи не само лидери,  но и поддръжници, трябва време, затова и забавянето на избора на председател е много полезно, за да може да се спечели време, добави Борисов. По думите му така работните групи ще имат време, за да намерят още много общи неща между тях, които да са от полза за държавата.  

Аз искам да направя правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“, защото това е най-доброто за България, заяви Борисов.