/ Dariknews.bg, Адриан Кулев
Тежката зима и продължителните студове са на път да се отразят пагубно на пчеларството, като вече има регистрирани случаи на сериозна смъртност при пчелните семейства. Някои от пчеларите са загубили по 1/3 от пчелните си семейства.  

За проблема потвърди и Андрей Андреев, който е член на управителния съвет на Сдружение "Родопска пчела". "Загуби има. Лично при мен от 18 кошера, четири вече са извън строя. Тепърва ще събираме информация от колегите", коментира Андреев, който е от смолянското село Момчиловци. Според него смъртност при пчелите се е  наблюдавала още през месеците октомври и ноември, когато някои пчелари са  загубили над 70% от единиците си.

"Има  куп неблагоприятни фактори, като лоши климатични условия, липса на паша, а от там и ранното прекъсване на яйценосната дейност на майките, последвано от зазимяване на предимно слаби и средни по сила пчелни семейства, се очертава едно трудно зимуване, още повече като прибавим и продължилия над 40 дни студ", коментира още Андрей Андреев.

Пчеларите припомнят, че когато температурите са под 8-10 градуса, пчелите не напускат гнездото и не излизат навън, където извършват масови очистителни облитания, а такива е било добре да се състоят поне веднъж на 30-40 дни. За съжаление, последните подобни облитания са регистрирани в началото на декември м.г.

"Когато прекалено дълго пчелите задържат екскрементите си, има вероятност те да получат диария, която да благоприятстват развитието на чревни паразити, които могат да се окажат пагубни за пчелната колония", категоричен е Андреев.

Точните данни за състоянието на бранша, ще стане ясно в края на март, началото на април. Надеждите на пчеларите на този етап са, да се сбъднат прогнозите за затопляне на времето, за да могат пчелите да излязат от кошерите.