/ Дарик,архив
Създават 41 оценителски центъра в страната
Тази година ще проверяват дистанционно матурите
93426
Тази година ще проверяват дистанционно матурите
  • Тази година ще проверяват дистанционно матурите
Тази година матурите ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центъра, разположени в цялата страна. Това съобщиха от Министерство на образованието.
 
За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват електронно. Новият начин на проверка изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия.
 
По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите, посочват още от просветното министерство.
 
Сайтът на МОН ще бъде подложен на стрес тест ден преди матурите

На изпитната сесия през май-юни м.г. на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски език. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български и  английски език. Всички оценители работеха в София.
 
За проверка на матурите тази пролет са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители, както досега. Системата за оценяване е тествана на 22 април 2017 г.
 
Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал.
 
Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура - на 22 май.  Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май.  Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 г.
 
На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти.
БТА