Сайтът на МОН ще бъде подложен на стрес тест ден преди матурите догодина
Сайтът на МОН ще бъде подложен на стрес тест ден преди матурите догодина / БГНЕС, архив

Сайтът на Министерството на образованието и науката ще бъде подложен на стрес тест ден преди матурите през май 2017-та година. Това съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му заради зачестилите хакерски атаки над официалната страница на ведомството се налага да има по-строг контрол и защити на информацията, свързана с Държавните зрелостни изпити.

Стаматов каза, че "само ден преди вторите държавни зрелостни изпити имаше опити за влизане на чувствителна група от хора и тук, съдействието на служителите от ДАНС беше много важно, за да сме сигурни, че няма да се получи проблем".

На въпрос имало ли е опити за хакерски атаки по време на втората, на септемврийската сесия на матурите, Стаматов отговори: "имаше опити за влизане в сайта, което подсказва, че са правени опити за разбиване на системата".

В МОН разписаха ваканциите и изпитите през учебната 2016/2017 г.

Попитан дали може да се каже, че сега сайтът на МОН е с по-добра защита, заместник-министърът каза, че "може да се каже, че засега не са влезли". Действията на хакерите са престъпление и не бива да се подхожда с лека ръка, заяви Стаматов.

Попитан какво търсят тези, които искат да влязат в сайта на МОН, след като от сегашната сесия на матурите от август-септември, зрелостните изпити са вече на модули, Стаматов каза, че му е трудно да отговори, но добави, че има опити за влизане, което показва, че никога не трябва да се остава на нивото, което е било миналия път. Това означава, че трябва системите за защита да се променят постоянно, да се надграждат и служителите, които отговарят за информационното и комуникационното осигуряване, да са винаги много навътре в нещата, коментира заместник-министърът на образованието.

Диян Стаматов коментира темата за защитата на сайта на МОН и за сигурността на матурите при откриването на паралелка за дуално обучение по професията "Електротехник" в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Никола Й. Вапцаров" в София. На откриването присъстваха президентът Росен Плевнелиев и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел.