Бащата се записа в университет, майката - в гимназия, а синът е на детска градина
Едно семейство от шуменско тази есен имаше общ първи учебен ден. Бащата започна своето висше образование, майката се върна в клас, за да завърши гимназия, а синът им тръгна на детска градина, предава NOVA.

Те са роми, които са решили да се противопоставят на стереотипите и да покажат, че образованието е правилният път напред. Иван Иванов е на 27 години. Завършва ПГ по селско стопанство в Шумен преди 8 години. Планът му е бил да влезе в университет - животът обаче му поднася друго.

„Исках да запиша право в Търновския университет. Семестриалната такса обаче беше много висока и не успях”, сподели мъжът. След време започва работа, среща съпругата си, ражда им се дете и животът им продължава в друга посока.

„Изобщо не се бях замислял, че мога да продължа да уча, докато не научих за програмата „Млади ромски педагози“”, сподели Иван. Мъжът се записва в специалност

Предучилищна и начална училищна педагогика” в Шуменския университет. Сега работи по проект в училището в родното си село Ивански като образователен медиатор. Срещата с университета е едновременно плащеша, но и приятна.

„Почувствах се много малък в тази голяма сграда. Трудно ми беше да се ориентирам коя зала къде е. Курсът ме прие добре”, разказа още мъжът. Иван се надява, че повече хора от неговата общност ще последват примера му и ще учат.

Съпругата му Виляна е на 20 години. Има завършен 8 клас в родната Върбица. Семейството й настоява да учи, но своенравната тийнейджърка взема друго решение. „Не ми се учеше и не ми се струваш толкова важно образованието. Но, след като се омъжих, се замислих, че е време и аз да уча”, сподели тя.

И след прекъсване от 5 години Виляна отново влиза в час. Тя вече следва мечтата си. В момента е помощник възпитател  в детската градина в Ивански. Иван ще е първият висшист в семейството си, докато Виляна ще бъде първата от своя род, която ще има средно образование.
nova.bg