сняг
сняг / Guliver/Getty Images
Преминаващият над страната ни средиземноморски циклон Татяна“ покри половин България със сняг. През нощта валежите ще продължат, като и в Централна България дъждът ще премине в сняг и там ще се образува снежна покривка. По старопланинските проходи ще има условия за навявания. В източните райони ще вали дъжд.

Пътищата  в страната са мокри и хлъзгави. Съветът към всички шофьори е да използват автомобили само оборудвани за движение при зимни условия и да се движат със съобразена скорост.

По думите на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов има ограничения на движението за тежкотоварни превозни средства с ремаркета и полуремаркета на 4 прохода – Предел, Рожен, Превала и Троянски проход.

„Снегът вече обхвана доста области – София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Монтана, Видин, а сега отива и към Ловеч. Рискови участъци си остават високите проходи – Петрохан, Троян-Кърнаре и Шипка. Това са критичните точки по преминаването на Стара планина. В Рило-Родопската област проходите над 1000 м. също са опасни участъци. Опасно ще стане и когато спре снегът и паднат много рязко температурите – тогава ще има заледявания и трябва да се кара със съобразена скорост“, каза инж. Атанасов.

По думите му засега няма затруднения по автомагистралите заради снега и движението се извършва нормално.

Снегът продължава да трупа, само на изток ще вали дъжд

Макар и очакван, снегът отново донесе доста затруднения за софиянци. Движението в София е изключително натоварено. Задръствания са се образували по ключови столични булеварди.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

117 снегорина работят на терен из столичните улици. По нареждане на Столичния инспекторат преди пиковия час на трафика е започнала нова обработка със соли против заледяване на всички улици, по които се движи градският транспорт и улици с обществена значимост.

Почистват се спирки и подлези, както и тротоари пред обществени сгради - болници, детски градини и училища.

Поради влошените метеорологични условия, по пътя в района на местността "Предел", временно се ограничава движението на автомобили над 12 тона. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Благоевград. Силно намалена е и видимостта в района на местността "Предел".

сняг
БГНЕС, архив

Над 10 см е снежната покривка в Осоговската планина

Над 10 см е снежната покривка в Осоговската планина. Сняг вали в цялата Кюстендилска област, с изключение на община Бобошево, съобщиха от Областно пътно управление.

сняг
БГНЕС

Снежна покривка натрупа над планинските части в Пазарджишко

Обилен сняг заваля над планинските части на Пазарджишка област и по магистрала „Тракия“. На места вече е натрупана покривка от 3-5 см. По данни на Областното пътно управление засега няма затруднения в пътуването на автомобили.

Заснежени са пътищата на Картела, Юндола, Сърница, летовищата Свети Константин, Атолука и Цигов чарк. В останалите участъци от региона пътищата са мокри, в усойните места – със заледявания. 22 машини са включени в зимното поддържане на пазарджишкия участък магистрала „Тракия“. Препоръката е да се кара внимателно и при съобразяване със специфичните зимни условия, както и да се спазва разумна дистанция. Около курортите в областта няма затворени или проблемни отсечки. Не се очаква снежната покривка да се задържи задълго.

сняг в Осоговската планина
netinfo

Във високите части на област Смолян вали сняг, а в източната част на региона - интензивен дъжд, информират от Областното пътно управление. Заради снеговалежа е въведено ограничение за движение на тежкотоварните автомобили - да бъдат без ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен" и "Превала", както и по пътищата Михалково- Девин и Батак- Доспат. Снегопочистващи машини обработват пътищата в областта. В Пампорово снежната покривка е около 15 см, а леденият валеж продължава.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg