/ БГНЕС
Българският министър на отбраната Тодор Тагарев каза на съвместна пресконференция с украинския си колега Олексий Резников в Одеса, че България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен.

Депутатите решиха: Даваме БТР-и на Украйна


По думите на Тагарев, става дума за около 100 БТР-а съветски образец, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи.

„Това донякъде забавя процеса във връзка с обстоятелството, че трябва да бъде подписан договор между министерството на вътрешните работи на България и министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи. И към края на септември - началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката)", цитира УНИАН думите на министър Тагарев.

Той добави, че България подкрепя Украйна в стремежа ѝ за приемане в НАТО по ускорената процедура, предаде агенция Укринформ.

„В процеса на подготовката на срещата на върха във Вилнюс България подкрепи това предложение, доколкото позволяват обстоятелствата, защото присъединяването към НАТО изисква бойните действия да спрат", каза Тагарев.

“Подкрепяме заключителния документ от срещата на върха във Вилнюс за Украйна", каза министърът.

„Що се отнася до плана за действие, можем да кажем, че се придвижихме от няколко стъпки до само една стъпка за присъединяването на Украйна към НАТО", добави Тагарев.

По думите му, веднага щом свърши войната, Украйна трябва да има много ясна и бърза перспектива за присъединяване към алианса.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников на свой ред отбеляза, че двамата с Тагарев са обсъдили текущата ситуация, включително в Азовско-Черноморския регион, както и бъдещото сътрудничество в редица сфери.
Алексей Маргоевски/БТА