Нестандартно предложение за помощ за Украйна направи роден депутат. Андрей Чорбанов от ИТН предлага мъжете от Украйна в България да бъдат върнати на фронта, а преди това да бъдат обучени на военната техника, която страната ни планира да изпрати на страната.

Чорбанов предложи това по време на дебатите в парламента по Проекта на решение за предоставяне на бронетранспортьори от складовете на МВР на Украйна.

Комисията по отбрана реши: Даваме бронетранспортьори на Украйна

"За разлика от повечето хора тук аз съм бил войник и имам обща култура и знам какво представляват и за какво може да бъдат използвани тези БТР-и. Наясно съм, че те не могат да се ползват от армията и не отговарят на изискванията. Много е вероятно да не могат да бъдат използвани и от жандармерията", заяви Чорбанов от парламентарната трибуна.

Високо напрежение заради предложението България да предостави на Украйна бронетранспортьори

Той изтъкна, че като страна, членуваща в НАТО, България трябва да изпълни съюзническите си задължения. "Ясно е, че ние ще изпратим тези БТР-и. Но смятам да разширя предложението за тяхното окомплектоване - смятам, че ние трябва да мобилизираме всички украинци, които са на територията на страната, да ги обучим и да ги окомплектоваме с тези БТР-и. Всички са свидетели за хиляди мъже, които карат скъпи коли тук. По правилата на войната те са дезертьори и аз смятам, че трябва да изпълним съюзническите си ангажименти и да помогнем на Украйна, като върнем тези хора на фронта", добави депутатът от ИТН.