В Народното събрание е внесено проекторешение за предоставяне на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части, с отпаднала необходимост от складовете на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев. Под предложението са се подписали депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Това е техника от 60-те и 70-те години, която е закупена по време на Възродителния процес, за която ние даваме много пари за съхранение и поддръжка. Не е в активна употреба, с отпаднала необходимост е. Никога не е била използвана от бившите вътрешни войски, сега Жандармерия. Не е част и от армията и по никакъв начин няма да нарушим боеспособността й. Става въпрос за БТР-и, но и друга бронирана техника. Става дума за техника, въоръжение и резервни части", допълни Мирчев.

По думите му количеството е класифицирана информация, но вероятно ще става дума за около 100 броя, посочи още депутатът. 

На въпрос от журналистите защо пращаме тази техника, след като е негодна, той обясни: "Не казвам, че не работи, а е в състояние, в което няма да бъде полезна на българската Жандармерия, а на Украйна ще бъде полезна, защото украинците имат начин да направят, така че тази техника да им е полезна". 

С проекторешението се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за предоставяне на тази помощ на Украйна. По думите на Мирчев това проекторешение е било задача номер едно за премиера, министрите на вътрешните работи и на отбраната. 

„След посещенията на президента Зеленски и след започналия преглед от страна на институциите в България какво може да се предостави от нас на Украйна и дали може да свърши работа в условията на война, разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави над 100 бройки бронирана техника, която е с отпаднала необходимост“, потвърди и депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов и уточни, че това е немалка помощ в тези условия.

На въпрос и към него защо ако не може да върши работа на нас, ще върши работа на Украйна, Митов посочи, че това са бронирани машини, „които в България и при нашите условия, за щастие мирни, няма нужда от тях, а в Украйна ще бъдат от полза за техните военни“.

Той потвърди, че техниката не е увредена, но е произведена отдавна.

„България стои на правилната страна в историята, няма да се огъне и ще пази народното право такова, каквото го познаваме след Втората световна война. Колкото решения на парламента искат нашите опоненти, толкова ще им предоставим, за да им покажем доминацията на евроатлантическото мнозинство, защото именно опонентите искат за всяко едно нещо да се взима решение на парламента и затова ще го взимаме ако трябва всяко едно такова решение, за да им е ясно“, допълни още Даниел Митов.

От ДПС отказаха коментар по темата. "Няма да коментирам", беше категоричен лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

Относно предложението на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бронетранспортьори от МВР да бъдат предоставени на Украйна, Костадин Костадинов заяви, че “Възраждане” не са изненадани. „Тези хора ще дадат не само БТР-те, ще дадат и танковете ни, ракетите, които имаме, те ще дадат всичко”, посочи лидерът на партията.

„Научих от журналистите за всичко това и то е много сериозно, защото касае националната сигурност на България, така че много ясно трябва да кажем – на първо място трябва да е българският национален интерес и състоянието на българската армия и сигурността на стратегическите ни обекти. 100 броя бронетранспортьори, ако ще ходят в Украйна, какво ще остане в България. Към тази помощ включени ли са C-300, защото ние имаме две установки – едната пази АЕЦ „Козлодуй“, другата пази София“, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

По думите му всички държави членки на ЕС са съпричастни, но трябва да знаем какво точно изпращаме и какъв е смисълът на това изпращане.

„Ако това касае оголване на нашата сигурност, ние ще бъдем против“, допълни Балабанов.

Според вносителите на предложението техниката е стара. На това Балабанов посочи: „Те много неща казват, включително и щяха да вкарват Бойко Борисов в затвора, а днес с техните гласове Борисов стана шеф на Комисията по външна политика, така че те какво - казват няма значение, трябва да проверим какво точно даваме, за да не се оголим като държава“.

БСП поиска премиерът акад. Николай Денков да бъде изслушан в парламента, за да каже какви ангажименти е поел по време на посещението си във Вилнюс и да каже дали страната ще дава още военна помощ на Украйна.

"Какво е говорил във Вилнюс, какви ангажименти са поемани и какво още ще даваме като въоръжение", настоя да бъде отговорено Борислав Гуцанов от БСП.

По темата