Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора - с тези думи президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към българския народ и към премиера на страната ни Николай Денков на съвместната пресконференция в Министерския съвет. 

Около 12:00 ч. днес Зеленски пристигна у нас на историческа визита. Той проведе разговори първо с министър-председателя Денков и с вицепремиера Мария Габриел, а след това и с президента Румен Радев. 

„Скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна, вашата столица, по покана на вашето правителство и премиера. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна и нашата свобода. Отношението към Русия в различните страни, за съжаление, не е еднозначно, но това е животът. На хората им е трудно да признават реалността на злото, особено ако не са се срещали с него пряко. Благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание”, посочи Зеленски.

Президентът благодари за подкрепата и в отбраната, предоставяна от България. „Тя е абсолютно публична. Това е един пакет за защита, а не за настъпление. За да могат родителите да защитят децата си. А не, както в началото на войната, когато хора в руска униформа изнасилваха руски деца пред очите на родителите им”, поясни той.

"Всички вие, ако при вас нахлуе човек дори, от който вие не очакването, вие ще защитите децата си. Ние не знаем къде са 200 хил. деца. Малко ли ви струва, за да ни защитавате, аз си мисля, че не е", подчерта той. 

Зеленски обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна. „Ще продължим разговора за лечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна”, добави той.

Президентът завърши изказването си с емоционални думи: „Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент - на загуба на животи, в борбата за живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много Ви благодаря! Слава на Украйна!”.