Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам изпращането на боеприпаси от резервите на нашите страни. Отбранителните способности на България не бива да отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев към украинската делегация в президенстството, водена от държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

"Конфликтът придобива нови измерения. Това за нас е изключително чувствителна тема. С всеки изминал ден рискът в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване", посочи българският държавен глава.

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора

"Ние следим с тревога как бойните действия стават все по-ожесточени и загиват все повече хора, включително от българската общност в Украйна, както и рискът около Запорожката АЕЦ. Конфликтът се превръща в борба на изтощение, което изтощава икономиките не само на Украйна, но и на европейските страни, но изостря и социалното напрежение", коментира българският президент.

Радев посочи, че "този конфликт няма военно решение".

"Все повече и повече оръжие трудно води това решение. Година и половина очакваме решение, но виждаме, че то не се получава. Важно е в тази връзка да обръщаме внимание за последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня, с мирни средства на дипломацията. Знам колко е трудно. Надявам се по-скоро да видим мирно решение, особено в светлината на дълбоките исторически връзки между нашите народи", обърна се Радев.

"За мен това категорично е война, многократно използвах думата "война", обърна се Радев към Зеленски.

Зеленски към Радев: Това не е конфликт, това е война

"Украйна има своето място, надявам се по-скоро в ЕС", посочи той.

"Чуваме думата "победа". Ние искаме да чуваме думата "мир". И водещите усилия да бъдат постигане на "мир". Вярвам, че не сме използвали всички средства на дипломацията в тази посока, а не задълбочаване на конфикта", заяви още Радев.