"Много съм благодарен за това, че хората в България подслониха голям брой украинци. Те разбират, че това не е конфликт, а война. Трябва да поставим точките. Имаме право на това, защото войната е на наша земя. Един от опитите за шантаж на Русия бяха чрез енергоносителите. Това не е война за изтощение на света, а за избиването на украинци". 

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред държавния глава на България Румен Радев. 

Той отбеляза, че е важна декларацията подписана между двете страни.

И попита Румен Радев, ако България е в същата ситуация и не й помагат с оръжие, какво ще прави тогава.  

"Недай си боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава? Ще кажете: "Путин, взимай български територии?”. Не, вие като президент няма да допуснете компромис със сувереността си", каза украинският президент. 

"Вие няма да допуснете компромис, сигурен съм", заяви той. 

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси от резервите на България

"Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но съм убеден, че Украйна един ден ще бъде част от Европа", категоричен бе той. 

По думите Путин няма да се успокои, докато не ги избие. 

"Това не е просто някакъв друг въпрос. Ние искаме просто да живеем. Много ми се иска да ме разберете", подчерта Зеленски. 

"България беше една от първите, които подкрепи европейската интеграция на Украйна", каза Радев.

Той отбеляза, че в момента чуваме думата: победа, победа, но бихме искали да чуем думата мир.

"Водещите усилия трябва да бъдат насочени към постигането на мир. Не сме използвали всички средства на дипломацията. Войната се води на територията на Украйна. Войната придобива и нови измерения и те отдавна напуснаха границите на Украйна. И много други отношения социални, икономически. Виждате какво се случва в Европа – растяща инфлация, взимане на надмощие на радикални движения. Ние трябва да мислим за бъдещето на Европа, как тази война се отразява на Европа", коментира Радев.

"Какво още трябва да използваме? МААЕ общува с Русия, ООН общува с Русия. МААЕ предлага да управлява централата. Изведете войниците от АЕЦ Запорожие, но руснаците не напускат централата. Какви повече дипломатически усилия. Кой общува с руснаците? Ердоган и Гутериш. Тези двама души се хващат за главата, Русия всеки ден измисля нови претексти. Русия завзе нашите териториални води. Има хора в света. Ние дадохме възможност на МААЕ да общува Русия", каза Зеленски.