Норвегия изясни днес естеството на допълнителната военна помощ, която планира да предостави през 2023 г. на Украйна, включително свръхлеки дронове, елементи на системи за противовъздушна отбрана и хранителни дажби за украинските военнослужещи, предаде Франс прес.

Норвежкото правителство обяви вчера, че ще увеличи военната си подкрепа за украинската армия, отделяйки за тази година допълнителни 2,5 млрд. норвежки крони (около 220 млн. евро) от многогодишния пакет, предвиден за тази цел.

Това ще увеличи военната помощ на Норвегия за Украйна до 10 млрд. крони, спрямо първоначално предвидените за тази година 7,5 млрд. крони, в допълнение към 7,5 млрд. крони хуманитарна помощ.

До днес Осло не беше уточнил естеството на оборудването, което ще бъде изпратено на Украйна.
То ще включва 1000 свръхлеки дрона от типа "Блек хорнет", елементи от ракетни системи за противовъздушна отбрана "НЕЙСАМС", които ще допълнят системите от същия тип, които Литва планира да достави на Украйна, както и десетки хиляди хранителни дажби за украинските войници, каза днес норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.

Цялото това оборудване се произвежда в Норвегия.

Скандинавската страна е заделила многогодишен пакет от 75 млрд. крони, предназначени за гражданска и военна помощ за Украйна за периода 2023-2027 година.

Първоначалната цел беше тази помощ да се изплаща в размер на 15 млрд. крони годишно. Но вчера в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре обяви, че помощта ще бъде увеличена до 17,5 млрд. крони (гражданска и военна) тази година, аргументирайки се, че „сега това наистина е необходимо“.

След като се превърна в основния доставчик на природен газ за Европа миналата година, Норвегия до голяма степен се възползва от скока в цените на въглеводородите след началото на конфликта в Украйна, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА