Страните от Г-7 планират да предоставят на Украйна модерна бойна техника за нейните военновъздушни и военноморски сили, се казва в тяхна съвместна декларация, видяна от ДПА.

Това ще бъде част от дългосрочните ангажименти по сигурността, които седемте най-развити икономики в света поемат по отношение на Украйна.

Групата на седемте - Великобритания, САЩ, Франция, Италия, Япония, Канада и Германия - вече предоставиха значителна военна помощ на Киев, но основно за сухопътните войски. Досега те не са изпращани военни самолети или кораби.

Декларацията ще бъде представена в кулоарите на форума на НАТО днес. Поетите в нея ангажименти не включват драстични гаранции като изпращане на войски в Украйна в случай на бъдещо нападение от страна на Русия, отбеляза ДПА.

Столтенберг към Зеленски: Срещаме се като равни, нямам търпение да се срещнем като съюзници

Украинският президент Володимир Зеленски приветства по-рано днес очакваното обявяване на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна.

Той обаче подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО.

"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

"Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО", каза той и изрази увереност, че страната му ще се присъедини към алианса след войната.
Любомир Мартинов/БТА