Комисията по отбрана прие Проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна.

От БСП и “Възраждане” се противопоставиха на предложението, но с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН проекторешението беше прието. При гласуването 10 депутати гласуваха “за”, 5 “против”, а “въздържали се” нямаше.

Проекторешението е внесено от Бойко Методиев Борисов, Ивайло Николаев Мирчев, Делян Славчев Пеевски, Десислава Вълчева Атанасова, Атанас Петров Атанасов, Христо Георгиев Гаджев, Кирил Петков Петков и Мустафа Сали Карадайъ. То цели страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Високо напрежение заради предложението България да предостави на Украйна бронетранспортьори

От МВР посочиха, че подкрепят инициативата и застават зад нея. “На нас тази техника не ни върши никаква работа и даже ни пречи. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. “Ще предадем наличната техника във вида, в който е. МВР няма да се ангажира с ремонт”, добави той.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че нуждата на българската армия се определя от щатните потребности. “Всички наши формирования в момента са попълнени с техника. На нас не ни трябват, хубаво е да ги дарим. Ние не спорим дали да ги дарим или не, а как да стане по-бързо”, уточни той. По думите му след като се обяви пакетът с бронирана техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, Украйна ще каже от какво точно в подготвения пакет имат нужда.

Тагарев: ЕС ще ни компенсира частично за дадените на Украйна оръжия, но не тази година

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира, че те спорят през кое министерство да изпратят оръжието. “Призовавам да сме градивни, а не да си прехвърляме топката”, призова той
БГНЕС