/ Георги Димитров
След дълъг и ожесточен дебат, народните представители приеха Проекта за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Това стана с гласовете на 142 депутати и с това решение страната ни ще предостави бронетранспортьори от складовете на МВР на Украйна.

Депутат предлага: Да върнем на фронта украинците у нас, заедно с БТР-ите, които ще предоставим на Украйна


От ГЕРБ-СДС 62 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 45 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 36 депутати гласуваха "против" и 1 "за", от ДПС 29 депутати гласуваха "за", от БСП 14 депутати гласуваха "против" и 1 "въздържал се", а от ИТН 5 депутати гласуваха "за". Последва и прегласуване, в което от ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 50 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 37 депутати гласуваха "против", от ДПС 30 депутати гласуваха "за", от БСП 15 депутати гласуваха "против", а от ИТН 5 депутати гласуваха "за".

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. То цели страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Високо напрежение заради предложението България да предостави на Украйна бронетранспортьори

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че предложението им е да се дадат бронирани машини на Украйна, но не от складовете на армията, а от складовете на МВР. Той отбеляза, че експертните становища на МО и МВР са, че тези оръжия не са им необходими и ако бъдат предоставени на Украйна няма да навредят на способностите на нашата армия. "Не става дума за качествена военна техника. Добре е да няма спекулации по тази тема.", категоричен е той. Според Мирчев трябва да дадем БТР-и на Украйна, защото украинците не се бият само за тяхната свобода, но и за нашата.

Димо Дренчев от "Възраждане" поиска в пленарна зала да бъдат извикани представители на службите, а Петър Петров от "Възраждане" предложи заседанието да бъде закрито ако в Народното събрание дойдат представители на службите. Предложението на Петров не беше прието.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че е ясно, че ще изпратим БТР-и под някаква форма. Той предложи да обучим всички украинци на територията на нашата страна, да ги окомплектоваме с БТР-и и да ги върнем на фронта.

"С това решение може да пратим на Украйна от Военноисторическия музей техника, на Слатина и Гео Милев има оръжия, дайте да ги запишем и тях. Виждате ли колко сте нелепи да бъдете съпричастни към гражданите на Украйна - да пращате техника с отпаднала необходимост?", коментира Георги Свиленски от БСП

Христо Гаджев от ГЕРБ репликира Свиленски и му напомни, че музейните експонати няма как да се ползват. "Колкото до това какво ще се праща, прочетете какво пише в проекторешението. Нищо няма да бъде изпратено без санкция на парламента.", обясни той и добави, че когато в НС се внесе законопроект за ратификация ще бъде ясно записано какво точно ще бъде изпратено на Украйна.

По време на дебата напрежението в пленарна зала отново се изостри. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има две неща в България, които са изключително ценни - свободата на словото и правовата държава. Тя заяви, че криейки се зад свободата на словото някой хора са лъгали, че БСП изнася оръжия за Украйна. Нинова извади три решения от три различни съдилища и заяви: "Аз съм търпелива и знам какво съм правила и ви осъдих. Свалете си имунитетите да ви осъдя и вас. Всеки, който продължава да лъже, че БСП е изнасяло оръжие ще направя това - ще ви призова в съда и в съда ще получите това, което заслужавате.", каза тя.

Ивелин Първанов от "Възраждане" обясни, че по отношение на това колко е остаряла техниката, при нужда от мобилизация, ще се мобилизират хора над 40 години и те ще знаят как да използват старото оръжие и няма да има време да се обучават да работят с новата техника. "Най-важното е първо да се превъоръжим, а после да мислим какво да правим със старата техника", смята той.
БГНЕС