/ БТА
Прокуратурата обаче ще протестира оправдателната присъда
Софийският градски съд призна за невинен по всички обвинения бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Той е обвинен, че използвал нецелево почти 3,5 милиона лева, отпуснати за адаптирането на НДК за нуждите за европредседателството, както и за неизгодни договори. Разследването и съдебният процес продължиха близо 4 години.

Тръгна делото срещу Мирослав Боршош

Подсъдим по същото дело е и бившият председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев. Съдът обаче призна него за виновен и му наложи три години затвор при пет годишен изпитателен срок. Кръстев е обвинен за принуда на свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на друг.

"Ние не считаме, че сме сбъркали, защото ще протестираме присъдата", заяви пред медиите прокурор Ирена Ганчева и отказа да коментира това, което е казал съдът.

В мотивите си съдът направи преглед на всички повдигнати обвинения спрямо Боршош и Кръстев. По обвинението на бившия директор на НДК, за нецелево разходване на бюджетни средства, съдът определи, че още изначално то е било несъставомерно т.е. няма престъпление. По второто обвинение, за договори за лизинг на автомобил, според съда не е ясно какво твърди прокуратурата в обвинителния акт.

По отношение на обвинението за договор за адвокатски услуги, съдът заяви, че в законодателството няма забрана държавните учреждения да наемат външни юристи с граждански договори.

"Ако се признае такава възможност да се носи наказателна отговорност за сключване на договори с външни адвокатски дружества, при наличие на щатни юрисконсулти, означава половината българско правителство да влезе в затвора" , заяви председателят на съдебния състав Стефан Милев.

По обвинението за длъжностно присвояване той каза - "Мисля че е по-добре да замълчим от уважение към правото".

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция.

По-рано бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош заяви в последната си дума пред съда, че вярва в професионализма, честта и безпристрасността на съдебния състав и това го кара да е убеден, че ще бъде оправдан по всички обвинения.

"Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си, и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво", каза още Боршош.

Дончев, Павлова и Златева се явиха като свидетели по делото срещу Мирослав Боршош

"Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн. лв. допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата", посочи още той. И допълни, че големият проблем не са несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, а това, че те се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от него служители. Според Боршош тези хора били част от система, която в държавните институции допускала хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения.

"Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности", каза още Мирослав Боршош.

В последната си дума Валентин Кръстев каза, че не е извършил това, в което е обвинен, не е принуждавал никого да извърши нещо против волята му, и това се доказало по делото.

 
БТА