/ БГНЕС
Дончев, Павлова и Златева - свидетели по делото срещу Мирослав Боршош
101430
Дончев, Павлова и Златева - свидетели по делото срещу Мирослав Боршош
  • Дончев, Павлова и Златева - свидетели по делото срещу Мирослав Боршош
Вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева, се явиха като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Боршош е подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки, с които според държавното обвинение е ощетен дворецът на културата с около 3,5 млн. лева. По делото с обвинение се сдоби и експредседателят на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Бившият директор на НДК сключвал неизгодни договори

Според прокуратурата, отпуснати целево за подготовка и оборудване на сградата за председателството на Съвета на ЕС средства са били разходвани за настоящи разходи на НДК.

Тримата бивши и настоящи членове на правителството са призовани за свидетели, защото в различни периоди от време управляваният от Боршош Национален дворец на културата е бил под техен надзор.

Пред съда вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е нямал добра комуникация с ръководството на Двореца, докато той е бил негов принципал. „Основно си кореспондирахме. Не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, но това е по-скоро личен и емоционален проблем и няма отношение към работата на съда. Кореспондирахме си, пишехме си писма“, заяви Дончев пред журналисти след като излезе от съдебната зала.

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

Той подчерта, че спорове са възниквали много пъти и по различни теми, дори и отвъд тези, свързани с европредседателството. „За начина, по който се управлява дружеството, моето притеснение беше, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходите и се формира дефицит. Неведнъж съм говорил по тази тема. Изисквал съм документи. Някои от тях съм ги получавал веднага или със закъснение, но някои от тях се е налагало да пиша втори или трети път. Доколкото си спомням някои така и не ги получих“.

Дончев не посочи дали към края на ремонтните дейности средствата, изразходени за ремонта, са „до стотинка“ същите като тези в целевата субсидия, тъй като е отговарял за НДК до януари месец 2017 година.

Мирослав Боршош вече официално с обвинение

От своя страна Лиляна Павлова припомни, че е била принципал на НДК само 45 дни- от 10 май до 26 юни същата година. „Важното е, че сградата беше приведена в готовност и изпълни своите функции по председателството“, заяви тя.

На съдебното заседание днес присъстваше и настоящият шеф на НДК Ангел Митев.
БГНЕС