/ БГНЕС
Мирослав Боршош ремонтирал зали без обществени поръчки
След проверките на ДНСК и на външната одиторска фирма “Семпер Фортис” ООД, които откриха много нарушения в НДК, и проверката на Главния инспекторат към Министерски съвет приключи със констатации за неспазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и грубо погазване на Търговския закон от бившия директор Мирослав Боршош.

Какво казва в писмото си до депутатите Мирослав Боршош?

Докладът на комисията, назначена от премиера Бойко Борисов е от 47 страници. В него е посочено, че в близо 100 договора за доставки и услуги, възлагането е извършено без прилагане на съответните процедури по ЗОП. Дадени са примери с договори за ПР-услуга.
 
През 2016 г. са подписани два такива договора за 30 393 лв., след това през същата година още четири на стойност 46 672 лв., а през 2017 г. - шест за 80 896 лв. "Сключването на отделни договори за предоставяне на идентични услуги създава условия за заобикаляне на ЗОП", пише в доклада.
 
Проверяващите са установили, че в нарушение на чл.20, ал.2 от ЗОП за извършените строително-ремонтни работи в кино "Люмиер" не е проведена обществена поръчка.
В доклада се посочва, че в нарушение на правилника за упражняване правата на държавата в държавните търговски дружества вместо 3-годишен договор за управление, Мирослав Боршош и Съвета на директорите са били с петгодишни договори.

Казусът НДК

Пак в нарушение на същия правилник НДК било управлявано без бизнес програма. От констатациите ставя ясно, че Боршош е сключвал договори за наем, без разрешение на едноличния собственик на капитала на дружеството. Нямало и щатно разписание, назначени били хора без професионален опит за съответната длъжност.

Таванът на основната зала в НДК, където ще се провеждат заседанията по време на председателството, излязъл 600 000 лв., пише "Труд", позовавайки се на документи, с които изданието разполага.

Тези пари е можело да не се платят, ако не се е действало прибързано. По време на заседанията на временната комисия НДК в парламента, новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев призна, че след като работниците свалили модулната италианска система се оказало, че не могат да я монтират отново.
 
Това наложило доставка на нов "Окачен черен таван със скрита спомагателна конструкция и на жалузен таван със стъкленоватови бафъли". Демонтажът и окачването на новия таван струват 644 354 лв.
 

БГНЕС, архив


Инженери твърдят, че новият таван крие сериозен риск при силен вятър в залата да има сериозен шум. Причина била побългаряването на модулната конструкция. Оригиналът е американски, но проектантите решили да спестят пари, като дадат на наша фирма да произведе елементите.

Боршош отказва да се яви пред депутатите по казуса НДК

Все още се очаква одобрение на работните проекти от НАГ-София, за да започне основният ремонт на сградата за председателството. Изпълнителният директор Ангел Митев призна, че главният архитект на София е поискал от ръководството на двореца да се решат проблемите с авторските права на екипа, който е проектирал НДК. И едва след това главният архитект на столицата щял да пристъпи към одобрение на договорите.

Срокът, който е предвиден по договор за основния ремонт, е 120 дни.