Мирослав Боршош
Мирослав Боршош / БГНЕС, архив
Какво казва в писмото си до депутатите Мирослав Боршош?
94331
Какво казва в писмото си до депутатите Мирослав Боршош?
  • Какво казва в писмото си до депутатите Мирослав Боршош?
Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош отказа да се яви във временната парламентарна комисия, която изяснява фактите и обстоятелството около разходването на средства, отпуснати на НДК във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

Причината според писмото, което е изпратил Боршош до депутатите, е, че не вярва в безпристрастността им. Според него изслушването му по казуса би могло да се използва за други цели, а не за изясняване на истината.

Боршош отказва да се яви пред депутатите по казуса НДК

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош избра да не се появи пред депутатите в парламента, а да изложи позицията си в писмо до тях.

Отсъствието на Боршош предизвика бурни реакции в комисията по казуса НДК

Председателят на временната комисия, която разследва евентуални злоупотреби в НДК - Диана Йорданова, изчете писмото.

"При предявяването на обвиненията от следствието не ми бяха представени никакви доказателства, а още по-малко докладът на ДАНС, чиято проверка предизвика бивш служител на НДК, уличен по надлежен ред в престъпление по служба, превишаване на права с цел набавяне на материална облага за себе си", казва Боршош в писмото.
 
Боршош пратил писмо до парламентарната комисия по казуса НДК

И отрича да има злоупотреби. "Злоупотреба с каквито и да е от средствата на НДК няма, още по-малко с тези за европредседателството. Няма и нецелесъобразно изхарчени пари, а още по-малко нецелево разходвани средства. Щях да пристъпя закона, ако бях изпълнил някои указания на принципала на НДК в лицето на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС. Няма нарушения по процедурите на обществените поръчки", категоричен е Боршош.

В писмото си той определя като спекулации твърденията, че е управлявал НДК без инвестиционни разчети.

Златева обясни защо не е сменила Боршош като шеф на НДК

Служебният министър, който отговаряше за подготовката на българското председателство на ЕС - Деница Златева, беше изслушана във временната комисия. Тя беше категорична, че върху нея не е оказван натиск и не е имало политически чадър над Мирослав Боршош.
 
По думите й служебният кабинет е преценил да остави всички оперативни екипи, които работят по председателството на страната ни.