/ netinfo
Министърът на културата Боил Банов ще упражнява правата на държавата в капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД, реши правителството. Досега принципал на държавното дружество беше министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова освободи шефа на НДК

На 26 юни в края на работния от Министерството за българското председателство публикуваха информация, че директорът на НДК Мирослав Боршош е уволнен заради съмнение в доброто финансово управление на дружеството, което застрашавало подготовката на сградата за eвропредседателството.

Другият мотив на министър Лиляна Павлова бил, че Боршош системно не изпълнявал указанията на едноличния собственик на капитала и решенията на Съвета на директорите.

Бойко Борисов връща Мирослав Боршош начело на НДК

22 часа по-късно Мирослав Боршош бе върнат на поста. Решението беше взето от премиера Бойко Борисов, след извънредна среща, в която участваха министрите Лиляна Павлова и Боил Банов, както и Боршош.

Боршош
БГНЕС, архив

След срещата стана ясно, че още на 28 юни министър-председателят ще внесе за гласуване предложение, с което упражняването на правата на държавата върху Двореца се отнемат от специално създаденото министерство и се дават на Министерството на културата.

„Днес на МС беше взето решението, с което принципал на НДК вече е Министерството на културата, така че оттук нататък тази тема за мен е затворена“. Това коментира пред журналисти в парламента министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че в никакъв случай не приема това като наказание. „“Право на премиера е да променя решението за това кой да бъде принципал на едно или друго дружество. Смятам, че по принцип това решение е правилно, защото най-логичното място на НДК е в Министерството на културата“, посочи Павлова.

Лиляна Павлова
БГНЕС, архив

Попитана за отклоняване на средства от европредседателството, свързани с НДК, тя отговори, че прокуратурата е компетентният орган и тя трябва да каже тази информация.

БСП иска анкетна комисия да провери работата на Лиляна Павлова

По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че БСП ще подаде сигнал до главния прокурор и ще поиска създаване на анкетна комисия за работата на Лиляна Павлова по подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС. Причината е съмнения за корупция при обществените поръчки за ремонт на НДК.

Междувременно от съобщение на прокуратурата стана ясно, че държавното обвинение чака резултатите от счетоводна експертиза, за да реши дали да повдигне обвинение за разпореждане на бюджетни средства не по предназначение, отпуснати от Министерски съвет /МС/, за НДК от ръководството му.

Държавното обвинение обяснява, че ДАНС е изпратила до главния прокурор сигнална справка, в която се твърди, че от МС са отпуснати 17 млн. лв., предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство. Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

От специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура са възожили на ДАНС допълнителна проверка, за да се изяснят фактите около случая, след приключването й е образувано досъдебно производство на 8 юни. Сега прокурорите чакат резултатите от счетводната експертиза, за да решат дали ще прекратят производството и дали ще повдигнат обвинение.

По-рано днес Борислав Велков, който трябваше да замени Мирослав Боршош като директор на НДК, публикува пост във Facebook, посочвайки, че културната институция е на практика във фалит, и разпространи снимки от кореспонденция във Viber с Иван Беров. От съобщенията се разбира, че на хора от НДК е казвано какви точки да дават на участниците в обществена поръчка, така че определена фирма да я спечели. От снимките не се разбира кога са осъществявани разговорите.

В отговор на публикацията на Велков от пресцентъра на НДК разпространиха позиция на Иван Беров, който заявява, че не е писал подобни съобщения.

"Разпространената в интернет есемес кореспонденция не е моя. Съобщенията категорично не са написани от мен и не са изпращани от моя телефон. Нямам друго обяснение, освен че става дума за манипулация", казва ръководителят на сектор "Електрозахранване" в НДК, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Същевременно от НДК посочват, че ще предприемат "всички необходими законови действия" във връзка със случая.