/ БГНЕС, архив
Само 22 часа след уволнението си като директор на НДК Мирослав Боршош се връща на поста си, а управлението на конгресния център минава от министерството на Лиляна Павлова към Mинистерството на културата. Решението беше взето този следобед от премиера Бойко Борисов, след извънредна среща, в която участва и освободеният Боршош.

От съобщението на правителствената информационна служба става ясно, че са изчистени противоречията относно начина на управление на НДК и е взето решение Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на управителния съвет на дружеството.

Лиляна Павлова освободи шефа на НДК

В края на работния ден вчера от Mинистерството за българското председателство публикуваха информация, че директорът на НДК Мирослав Боршош е уволнен заради съмнение в доброто финансово управление на дружеството, което застрашавало подготовката на сградата за eвропредседателството.

Другият мотив на министър Лиляна Павлова бил, че Боршош системно не изпълнявал указанията на едноличния собственик на капитала и решенията на Съвета на директорите.

Мирослав Боршош не беше открит за коментар, но в профила си във Facebook написа, че отказва да подписва нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за председателството, под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Той заяви още, че не приема да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца, при положение, че промяната на НДК е безспорна и че през последните два месеца цари хаос, който застрашава подготовката на председателството с провал.
 

Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натис...

Публикувахте от Miroslav Borshosh в 26 юни 2017 г.
След днешната среща при премиера Борисов, с участието на министрите Лиляна Павлова и Боил Банов, както и на Мирослав Боршош, стана ясно, че още на 28 юни министър-председателят ще внесе за гласуване предложение, с което упражняването на правата на държавата върху Двореца се отнемат от специално създаденото министерство и се дават на Министерството на културата.

Мирослав Боршош се връща на директорския пост, който заема от края на 2014-а година.
БГНЕС