Съдът оправда полицая от Бояджик, защитил знамето ни от хулигани
Съдът оправда полицая от Бояджик, защитил знамето ни от хулигани / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският военно-апелативен съд оправда полицай Митко Чавдаров от ямболското село Бояджик. Полицаят, защитил националното знаме от хулигански действия, ще се върне обратно на работа.

В края на септември Сливенският военен съд освободи от наказателна отговорност Чавдаров, но го осъди на 1000 лева глоба в полза на държавата. Униформеният бе обвинен в малтретиране и тормоз на пет лица от ромски произход от селото след като са били заловени да късат националното знаме. Инцидентът стана в нощта на 8 срещу 9 февруари в двора на училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Бояджик.

Веднага след делото обвиняемият Митко Чавдаров заяви: „Чувствам се удовлетворен, че съдът излезе с оправдателно решение и без право на обжалване. Става въпрос за чест, аз за това се борех”.

Адвокатът му Димитър Ников каза: „Мисля, че Военно апелативният съд ги оцени както трябва – професионално, компетентно, точно. За мен това беше единственото възможно решение и се радвам, че е такова. Нервите на полицая няма кой да ги върне”.

Полицаят Митко Чавдаров получи подкрепа от съселяните си, от жителите на много селища, от граждански организации и политически сили. Кметът на селото Герган Герганов организира в негова защита кампания за развяване на българския флаг над повече домове, която също получи подкрепа.

След решението на Военния апелативен съд Чавдаров ще се върне обратно на работа и ще свидетелства по досъдебното производство срещу групата младежи за хулиганските действия.