Съдът наложи задържане под стража на обралия „Експресбанк”
Съдът наложи задържане под стража на обралия „Експресбанк” / netinfo

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение – арест, на 31-годишния Константин Лазаров, който на 13 ноември направи опит да обере клон на „Експресбанк” в София.

Лазаров е бивш полицай от Смолян и призна, че го е направил, за да плати дълговете си от хазарт.

Константин Лазаров има повдигнати две обвинения – за грабеж в особена големи размери и носене на полицейска униформа и служебни знаци в нарушение на Закона за МВР с цел да бъда извършен обирът.

Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна за грабежа. Прокуратурата посочи, че срещу Лазаров има и незавършено дело за измама.

Защитата на обвиняемия посочи, че бившият полицай е с чисто съдебно минало, има две деца и постоянен адрес. Децата му са на възраст 11 и 2,5 години. Той се грижи за тях. Освен това се лекува от депресия с медикаменти. Защитата настоя за по-лека мярка за неотклонение.

Съдът прецени, че в такъв случай има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът посочи още, че не е ясно как точно той се грижи за децата си, след като е безработен и пристрастен към хазарта. Съдът се мотивира и с факта, че Лазаров е извършил обира като полицейски служител, което сочи, че той предварително е планирал деянието, избрал е момента и мястото на действие.

Лазаров заяви единствено, че иска обективен съд

Обжалването на ареста ще бъде на 22 ноември пред Софийски апелативен съд.