Съдия от Агенцията по вписванията е задържан след акция днес. Спецзвено „Антикорупция“ извършва претърсвания в Агенцията по вписванията и има задържан, потвърди пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
„В сградата на Агенцията се извършват претърсвания. Има задържан съдия по вписванията. Става дума за корупция, искане - получаване на подкупи от съдията. Разпитват се свидетели и представители на нотариални кантори“, допълни прокурор Арнаудова.

МВР разпространи снимков и видеоматериал от ареста.

Пресцентър на МВР

Оценяваме първото разследване на звеното „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура и ГДБОП за безупречно организирано и изключително успешно. В рамките на операцията е задържан съдия по вписванията, за когото в ГДБОП има информация, че участва в класически корупционни схеми за искане и получаване на подкупи за извършване на действия по служба, съобщи по-късно Румяна Арнаудова.
 
Разследването е започнало през февруари тази година. Съдията е задържан при получаването на парична сума. Парите са получени от представители на нотариални кантори, като целта е била по-бързо издаване на удостоверения за тежести. Наблюдаван е повече от 4 месеца и през този период са събрани достатъчно доказателства за ежедневно извършвани от него подобни действия.

Пресцентър на МВР

В хода на активните действия са установени пари, получени от две нотариални кантори, но са събрани доказателства и за други кантори, участвали в схемата. В част от случаите парите са получавани и за по-бързо издаване на документ за вписана сделка.
 
Парите са намерени в еднотипни пликове за писма, каквито са документирани при използването и на специални разузнавателни средства в процеса на разследването.

Пресцентър на МВР

Пресцентър на МВР


На съдията е повдигнато обвинение за подкуп и пране на пари. По делото са разпитани много свидетели, за кратко време са събрани максимален брой доказателства. По отношения на обвиняемия ще бъде взета мярка задържане за срок до 72 часа и в рамките на седмицата той ще бъде изправен пред съда с искане за постоянна мярка за задържане, поясни Емилия Русинова, прокурор от Софийска градска прокуратура.