Свидетел по делото „Надежда Георгиева” обвини Филчев в убийство
Свидетел по делото „Надежда Георгиева” обвини Филчев в убийство / Sofia Photo Agency
Бившият главен прокурор Никола Филчев лично е убил ямболската адвокатка Надежда Георгиева и е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а прокурори от близкия му кръг са оказвали натиск върху различни хора да лъжесвидетелстват за тези убийства. Това разказа съпругата на убития прокурор Николай Колев пред съда по делото за убийството на ямболската адвокатка. Досега подсъдими са Орлин Аврамов, Плавен Калайджиев и задочна Димитрина Калайджиева.

И Нанка Колева и Пламен Симов разказаха пред съда как Николай Колев събирал факти за Филчев и установил, че за пръв път в деня на убийството на ямболската адвокатка, освободил охраната си от барети, отишъл лично в дома на Георгиева. Адвокатката по думите на Пламен Симов, получила 150 хил. долара от синдика на океанския риболов Стойчо Стоев и съветничката му Галя Кольовска, за да ги даде като подкуп на Филчев да не ги разследва. Тя обаче не дала парите на Филчев и в момент на циклофренична криза той я убил. Колев разказал лично това на Симов, а заради информацията, Филчев поръчал ареста на Пламен Симов.

Нанка Колева разказа как в първия работен ден на 2005 г. след годишнината от убийството на Николай Колев, Филчев я срещнал случайно в коридора на прокуратурата и я поканил на разговор. Тогава лично й признал, че е убил ямболската адвоката. По думите на Нанка Колева Филчев е поръчал убийството и на съпруга й Николай Колев и подхвърлянето на наркотиците в джипа му, заради които прокурорът бе арестуван и съден.

Николай Колев след разговора си с Филчев събирал информация за бившия главен прокурор и така разбрал, че прокурори са притискали зависими от прокуратурата цигани да свидетелстват, че уж Николай Колев е убил адвокатката, а прокурорът Джамбов е посягал на ромски деца. Това правели военният прокурор Трендафил Трайков и следователят Олег Янев.

Непосредствено преди убийството на Надежда Георгиева Филчев изпратил Колев в секретна командировка във Варна, за да убие варненския прокурор Васил Миков. Колев обаче отказал. От следователя по делото Илия Илиев дори бил разбрал в кой водоем около София е хвърлен сатърът на оръжието на убийството на ямболската адвоката, който не е открит и до момента.