Говорителят на главния прокурор и ръководител на спецзвеното "Антикорупция" Румяна Арнаудова
Говорителят на главния прокурор и ръководител на спецзвеното "Антикорупция" Румяна Арнаудова / БГНЕС, архив
Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели по разследването срещу него, за да не говорят пред разследващите органи. Това обяви пред bTV говорителят на главния прокурор и ръководител на спецзвеното "Антикорупция" Румяна Арнаудова. Тя и екип прокурори от звеното са на място в Добрич, за да проведат разследване и да защитят свидетелите. Надяват се да привлекат и още свидетели, които са се страхували да отидат до София.

Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. При проверка по сигнали на търговец от Добрич и на ДАНС е станало ясно, че той е злоупотребил с името на премиера Бойко Борисов за оказване на натиск с цел да си набави облага.

Мартинов е искал на четири пъти от търговец от Добрич да предостави по 1 тон суджук, като по думите му, той е бил предназначен за премиера Бойко Борисов. Искани били още около 60 кг телешка пъстърма, филе "Елена" и други. Стойността на предадения на Мартинов суджук била 45 хил. лв. По думите на главния прокурор нито един суджук не е стигнал до министър-преседателя.


Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Живко Мартинов

Освен това депутатът от ГЕРБ е поискал от търговеца да предостави охранително видеонаблюдение, климатична стена и да обзаведе с мека мебел офиса на партията в Добрич.

Според данните на прокуратурата депутатът от ГЕРБ е оказвал принуда и на зам.-началник на Областна дирекция на МВР. През 2014 г. депутатът дори се е опитал да окаже натиск на окръжния прокурор на Добрич, но опитът не е успял.

След като се развихри скандалът, добил известност като "Суджукгейт%, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска да бъде сменено общинското и областното ръководство на партията в Добрич.