/ БГНЕС
Живко Мартинов използвал името на премиера Борисов за оказване на натиск
Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук за премиера
94311
Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук за премиера
  • Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук за премиера
Депутат от ГЕРБ забогатял с 4 тона суджук и други колбаси след изнудване на добрички търговец.

Народният представител Живко Мартинов уверил търговеца, че суджукът е предназначен лично за премиера Бойко Борисов и го заплашил, че ако не го предостави бизнесът му ще бъде атакуван. След четвъртия иззет тон суджук обаче човекът се усъмнил и сигнализирал държавните органи, а последвалата проверка установила, че до министър-председателя така и не достигнал нито един суджук.

Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Живко Мартинов

Сигналът за изнудването е подаден на 17 април т.г. от бивш служител на МВР, който в момента притежава цех за месо в Добрич. Още през 2012 г. при него дошъл Живко Мартинов и му поискал тон суджук.
 

БГНЕС


Мартинов напомнил на търговеца, че е обещал да подпомага политическата дейност и в противен случай ще бъде подложен на проверки от данъчните, полицията и Агенцията по безопасност за храните, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Случаят се повторил още три пъти в следващите години, а Мартинов винаги уверявал, че суджукът е лично за премиера Борисов. Искани били още - около 60 кг телешка пастърма, филе "Елена" и други. След направена проверка от органите на реда се установило, че до Борисов не достигнал нито един суджук, коментира Цацаров. Стойността на предадения на Мартинов суджук била 45 000 лв.

Освен за суджук, добричкият търговец бил изнудван да предостави на Мартинов и климатична стена, офис мебелировка и сглобяеми гаражи.
 

БГНЕС, архив


Прокуратурата внесе днес в парламента искане за сваляне на имунитета на Мартинов. А малко по-късно той обяви, че ще го даде сам. "Има група хора, които от месеци пишат жалби срещу мен от левия спектър, понеже губят 11 години в Добрич и имат към мен една неприязън, и това е в основата", коментира Мартинов. Той посочи, че срещу част от тези хора, които го клеветят, е завел дела, друга част му дължат пари за наеми, защото 28 години е в частния бизнес.
 
Живко Мартинов доброволно се отказва от имунитета си

Разследването срещу Мартинов е установило още, че е опитвал да оказва натиск над местни полицейски шефове - за опростяване на фишове, прекратяване на проверки и освобождаване на заловени тирове с незаконен пясък.
 
През 2014 г. пък Мартинов притискал и окръжния прокурор в Добрич по дело за катастрофа, в която обвиняем е бил бивш зам.-министър. 

Ако имунитетът на Мартинов бъде свален срещу народния представител ще бъдат повдигнати пет обвинения. Те ще бъдат за изнудване, принуда и опит за укривателство.