Археолози
Археолози / Thinkstock/Getty Images
Стъпките на човечеството започват от Старозагорския край
93676
Стъпките на човечеството започват от Старозагорския край
  • Стъпките на човечеството започват от Старозагорския край
Стъпките на човечеството започват не от Африка, а от Балканите, и по-точно - от Старозагорския край. Доказателството за това са намерени край Чирпан останки от зъб и челюст от прачовек, който е бил разумен преди повече от 7 милиона години.

Учени доказват, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите

„С това откритие променяме времето и мястото на първите стъпки на човечеството, разказа пред Дарик директорът на Националния природонаучен музей проф. Николай Спасов. Той, заедно с проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген, ръководят международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, който обосновава твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите преди повече от 7 милиона години.

Вече има научни доказателства, че развитието на човечеството не е започнало от Африка, а тук, от Балканите. В подкрепа на това са и намерените от български и чуждестранни учени край Чирпан останки от зъб и челюст от прачовек, който е бил разумен преди повече от 7 милиона години.

Още през юни учените ще възобновят своята работа край Чирпан с надеждата да намерят и други останки от прачовек в региона.