Стотици се събраха на протест с настояване за отваряне на болницата в Девин
Стотици се събраха на протест с настояване за отваряне на болницата в Девин / снимка: DarikNews.bg, архив
Темата обобщава Тина Ивайлова
57703
Темата обобщава Тина Ивайлова
  • Темата обобщава Тина Ивайлова

Поредното протестно шествие в защита на закритата преди повече от година болница в Девин събра стотици граждани на трите общини Девин, Борино и Доспат. Под звуците на родопска гайда протестиращите преминаха от центъра на града към местността Забрал. Те носиха плакати - „На борба да запазим общинската болница от закриване”, „Искаме болницата! Стига лъжи и демагогия!”. Протестиращите в Девин изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов с искане да реши проблема им.

Много се спекулира с болницата в Девин и атаката е изцяло политическа, коментира здравният министър Десислава Атанасова протестната акция в защита на затворената болница. Вариантът на държавата е лечебното заведение да продължи работа като филиал към Окръжна болница-Смолян, но той не бе приет, обясни Атанасова. Другата опция е преобразуването му в медицински център, но и тя е била отхвърлена.

Министър Атанасова каза още, че до момента са водени преговори с кмета и Общинския съвет на Девин, но решение на проблема няма. По думите й става дума за една фалирала общинска болница с огромни задължения, за която през годините никой не се заинтересувал защо трупа дългове и на какво се дължат те.

Според председателя на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, новото лечебно заведение трябва да започне работа на чисто, без задълженията на общинската болница.

Хората се организират и са решени да изнесат протеста следващата сряда пред Министерския съвет. В четвъртък и в петък протестиращите ще се съберат отново в Девин в 10 .00 ч. 

Болницата в Девин спря дейността си в началото на юли 2011 г. заради тежкото си финансово състояние. Дълговете само за заплати и осигуровки на лечебното заведение са за над 500 000 лева.