/ БТА
Вместо за обяд, служители на полицията излязоха на протест в сряда в знак на съпричастност към пострадалите полицаи по време на сблъсъка с футболни агитки в София преди седмица. Протестът се случва в пространството около сградата на бившия партиен дом, където заседава Народното събрание и Двореца.

Униформените от СДВР и представители на Жандармерията изразяват подкрепата си към вътрешния министър Калин Стоянов, чиято оставка бе поискана.

По-късно днес министърът, главният секретар на МВР Живко Коцев и неговият заместник трябва да бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия.

Директорите на "Национална полиция", на СДВР, на „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и на дирекция "Инспекторат" също ще представят своите версии във връзка с осъществената охранителна дейност на заявения мирен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз, проведен на 16 ноември. 

БТА


"Аз казах, че ако министърът продължава да си затваря очите и да замазва тези проблеми, тогава щях да си тръгна". Така отговори премиерът Денков на зададен въпрос дали държи на позицията си, че ако не си тръгне министър Калин Стоянов, той ще напусне поста си. И допълни, че той в момента е "тръгнал в правилната посока". "Надявам се да извърви този път до края", каза Денков след сблъсъците на футболни фенове в София.

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи", обяви от своя страна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Всеки, който е превишил правата си, ще бъде наказан. Никой не трябва да се съмнява в това. Разпоредил съм системни проверки. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста на футболни фенове. Но не съм съгласен работата на министерството да е под общ знаменател за единични случаи, в които е имало превишаване на правомощие", обяви той.

След насилието на протеста срещу Българския футболен съюз в София премиерът Николай Денков уволни зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, пък, поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако министър Стоянов подаде оставка, трябва да си тръгне и премиерът, а председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски застана изцяло зад действията на служителите на МВР.
БГНЕС